latinica  ћирилица
16/11/2017 |  11:25 | Autor: RTRS

Zaharova: Vašington nije dobio mandat UN

Vašington nije dobio mandat UN da rasporedi trupe u Siriji, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik)

"Iznenađeni smo izjavom američkog ministra odbrane DŽejmsa Matisa da su američke snage u Siriji zahvaljujući dozvoli UN", rekla je Zaharova.

Zaharova je podsjetila da je Savjet bezbjednosti UN jedino tijelo u okviru Povelje UN koje ima pravo da donosi odluke o upotrebi vojne sile u međunarodnoj zajednici, a odluka u tom smislu nije donijeta, prenio je TASS.

"Prisustvo američkih jedinica predstavlja nepoštovanje legitimne vlade Sirije i oni u stvari djeluju kao okupatori", rekla je ona, prenosi TASS.

Zaharova je naglasila da se stiče utisak da SAD pokušavaju da "zadrže dio sirijske teritorije".

"Zabrinuti smo američkim pokušajima da se nastane u tuđoj kući u isto vrijeme ne donoseći mir u tu kuću. Nadamo se da će SAD ipak formulisati svoju fer i pravnu poziciju po pitanju svog prisustva u Siriji", rekla je Zaharova.

Matis je 13. novembra rekao da su UN odobrile američko vojno prisustvo u Siriji. On je rekao da će američka vojska ostati u Siriji dok ženevski proces o rješenju u Siriji ne donese rezultate.

Izvor: SRNA