latinica  ћирилица
16/11/2017 |  13:40 ⇒ 13:48 | Autor: RTRS

Gradiška: Obilježeno 12 godina od požara u Domu kulture

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje kod Kulturnog centra Gradiška, danas je obilježeno 12 godina od tragične smrti Gordane Ždero, Biljane Plotan Šešum i Dijane Ećimović, koje su stradale u požaru Doma kulture "Veljko Čubrilović".
Gradiška - sjećanje - Foto: SRNA
Gradiška - sjećanjeFoto: SRNA

Osim rodbine, prijatelja i brojnih građana, vijenac su položili načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić i predsjednik Skupštine opštine Gradiška Milenko Pavlović.

Adžić je rekao da sjećanje na tri tragično stradale sugrađanke treba sve da podsjeti da moraju da budu odgovorni po pitanju bezbjednosti građana i sigurnosti javnih objekata, kako u budućnosti ne bi doživljavali ovakve ili slične tragedije.

"Lokalna uprava maksimalno ozbiljno shvata bezbjednost svih javnih objekata u Gradišci. Ove godine iz budžeta smo izdvojili sredstva za sanaciju krova Kulturnog centra, koji je prokišnjavao, kako bi spriječili dalje ugrožavanje sigurnosti ljudi koji rade u ovom objektu i građana koji ga posjećuju", naglasio je Adžić.

U nekadašnjem Domu kulture "Veljko Čubrilović" 16. novembra 2005. godine, zbog neispravnih elektroinstalacija, izbio je požar u kojem su poginule tri radnice preduzeća "Simpo-SIK", dok se skakanjem sa drugog sprata od sigurne smrti spasio Živko Šukalo.

Direktor preduzeća "Simpo-SIK" Јovo Plotan kaže da ni nakon 12 godina ne blijede sjećanja onih koji su bili poslovno ili porodično u vezi sa stradalim ženama.

"Bile su čestite i predane svom poslu i nisu osjetile opasnost nadolazećeg požara. Samo 40 minuta prije tragičnog požara krenuo sam na sastanak u Banjaluku i razgovarao sa njima. Nažalost, tada sam ih posljednji put vidio", rekao je Plotan.

U požaru u gradiškom Domu kulture izgorio je gotovo cijeli knjižni fond Narodne biblioteke, nekoliko ateljea i brojni umjetnički eksponati.

Nekoliko godina kasnije na temeljima izgorjelog Doma kulture izgrađen je Kulturni centar Gradiška.

Izvor: SRNA