latinica  ћирилица
16/11/2017 |  15:41 ⇒ 18:39 | Autor: RTRS

U Bijeljini otvorena prva Kancelarija za nacionalne manjine na Balkanu (VIDEO)

Na Međunarodni dan tolerancije, u prostorijama Gradske uprave u Bijeljini otvorena je prva kancelarija za nacionalne manjine. Potpisan je i Protokol o razumijevanju između Grada Bijeljina, Federalne unije evropskih nacionalnosti, Njemačke organizacije za saradnju i Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“. Učesnici se nadaju da će i druge opštine slijediti primjer grada Bijeljina.
Bijeljina - kancelarija za nacionalne manjine - Foto: RTRS
Bijeljina - kancelarija za nacionalne manjineFoto: RTRS

U Bijeljini je danas otvorena prva kancelarija za nacionalne manjine u BiH, koja će služiti kao servis građanima i doprinijeti boljoj komunikaciji i ostvarenju manjinskih prava.

Otvaranju kancelarija, koja je jedina takve vrste na Balkanu, prisustvovali su predstavnici Savjeta Evrope u BiH, Njemačke organizacije za tehničku saradnju, Federalne unije evropskih nacionalnosti i druge zvanice.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je otvaranje kancelarije početak procesa kojim se nastoji pomoći nacionalniim manjinama.

"Bijeljina je još jednom pokazala svoju otvorenost, toleranciju i nastojanje da poštuje ljudska prava svih svojih stanovnika", rekao je Mićić, izrazivši zadovoljstvo što je Bijeljina prvi grad na Balkanu koji ima ovakvu kancelariju.

Dragan Јoković iz Udruženja građana ''Otaharin'' naglasio je da je otvaranje ove kancelarije veliki pomak za položaj, poziciju i za inkluziju nacionalnih manjina, promociju njihove kulturne baštine, jezika, njihove tradicije, kulture i običaja.

Danijel štefek, predsjednik Udruženja Slovaka "Јurij Јanošek" iz Bijeljine izrazio je nadu da će nacionalne manjine kroz tu kancelariju uspjeti da realizuju mnoge druge projekte , kao i da će raditi na zapošljavanju mladih Slovaka u Bijeljini.

Nakon svečanog otvaranja kancelarije, potpisan je protokol o razumijevanju između Grada Bijeljina, Federalne unije evropskih nacionalnosti, Njemačke organizacije za saradnju i Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" iz Bijeljine.