latinica  ћирилица
17/11/2017 |  12:21 ⇒ 13:12 | Autor: RTRS

Počeli 34. pozorišni susreti BiH u Brčkom (VIDEO)

U Brčkom su počeli 34. pozorišni susreti Bosne i Hercegovine, predstavom glumaca Narodnog pozorišta iz Sarajeva "Sve se nekako preživi, osim smrti". U konkurenciji najboljih, naći će se još sedam predstava iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Posljednja predstava biće izvedena 23. novembra, a dan kasnije, koncertom Edina Karamazova, festival će biti i završen.
Brčko - pozorište - Foto: RTRS
Brčko - pozorišteFoto: RTRS

Tekst Ljubice Ostojić ''Sve se nekako preživi, osim smrti'', u režiji Dine Mustafića, savremena je sarajevska priča, karakteristična za bilo koji grad, ili mjesto.

Borba mladih da svoj život urede, tragajući za poslom i stvaranjem porodice u isto vrijeme, jeste borba sa ostacima preživljenog vremena.

Ipak, uz kompromise u porodici, mladi ostvaruju svoj san odlazeći na zapad u kojem, takođe, ne cvjetaju ruže. Ulogu mame maestralno je izvela Kaća Dorić.

Mnogo sam se bolje osjećala ulogama koje su bile jako daleko od mene, onda sam se osjećala slobodno, a ovdje sam to, kako sam rekla, moguća ja", pojašnjava Kaća Dobrić, glumica Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Prepuna sala zaljubljenika pozorišnih čarolija, samo je odraz potrebe da ovakvih predstava nedostaje ovom gradu.

Selektor Almir Bašović odabrao je jednu predstavu Narodnog pozorišta Srpske, tri iz Federacije, i po jednu iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Ovi susreti su, prema riječima umejtničkog direktora, Gorana Damjanca, kvalitetniji u odnosu na prethodne susrete, jer prvi put na ovom festivalu, imaju i dva praizvođenja, savremenih pisaca.

"Raduje nas što su to tekstovi savremenih pisaca i što mi se čini da polako domaći tekst koji je bio dugo u krizi, polako izlazi iz te krize, i da se javljaju novi dramski pisci, kako u BiH tako i u regiji", rekao je Goran Damjanac, umjetnički direktor Susreta.

Večeras će se publici predstaviti glumci Gradskog pozorišta Podgorica, potom slijedi predstava "Mirna Bosna" Kamernog teatra 55, a Narodno pozorište Republike Srpske će nakon toga, odigrati predstavu Dišana Kovačevića "Sabirni centar".

Opširnije pogledajte u prilogu: