latinica  ћирилица
17/11/2017 |  15:09 ⇒ 18/11/2017 | 10:50 | Autor: RTRS

Cvijanović: Unapređenje saradnje sa Kinom u energetskom sektoru i saobraćaju (FOTO/VIDEO)

Unapređenje saradnje Srpske i Kine u sektorima energetike, saobraćaja i zdravstva, bile su glavne teme razgovora delegacija Vlade Republike Srpske i Kine, predvođenih premijerkom Željkom Cvijanović i ambasadorkom Kine u BiH, Čen Bo. Sa kineskom ambasadorkom sastao se i predsjednik Dodik, a razgovarano je o konkretnim projektima za koje su zainteresovane kineske kompanije.
Okrugli sto (Foto: http://www.vladars.net ) -
Okrugli sto (Foto: http://www.vladars.net )

Cvijanovićeva je istakla da Srpska i Kina zajedno rade na projektima hidroelektrana "Dabar" i "Buk Bijela", kao i na projektu Termoelektrane "Gacko", nakon već dobijenog iskustva na izgradnji Termoelektrane "Stanari".

"Kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, imamo niz memoranduma i određenih sporazuma koji upućuju na saradnju u izgradnji auto-puta koji ide od Brčkog prema Bijeljini, zatim auto-puta preko Mliništa prema jugu, kao i auto-puta prema Prijedoru", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je nakon okruglog stola o temi "Odnos Republike Srpske i Kine - ostvarena saradnja i mogućnosti njenog unapređenja" naglasila da je među značajnim projektima i rekonstrukcija željezničke pruge Banjaluka-Prijedor, ali i niz nekih drugih projekata.

"U oblasti zdravstva već se vode određene aktivnosti kada je u pitanju izgradnja bolnice u Doboju", navela je Cvijanovićeva.

Unapređenje saradnje sa Kinom

Ona kaže da je današnji okrugli sto u Banjaluci, kojem je prisustvovala ambasador Kine u BiH Čen Bo, okupio predstavnike institucija Srpske, koji su imali priliku da borave u Kini kao polaznici ili učesnici različitih studijskih programa ili seminara i da podijele svoja iskustva.

"Koliko je važan današnji događaj pokazuje i činjenica da to vjerovatno jedan od rijetkih događaja koji okupi predsjednika Vlade i 11 ministara. Mi već imamo dobru saradnju sa kineskim partnerima i želimo da je unapređujemo", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je ovo bila prilika da oni koji su boravili u Kini podijele svoja iskustva, ukažu na koji način se mogu jačati već sada dobri i prijateljski odnose između Kine i Srpske i da se zahvale za sve ono što su tamo naučili.

"Danas smo insistirali na tome na koji način naučena znanja mogu da se upotrijebe i stave u funkciju dalje saradnje i realizacije određenih projekata", naglasila je premijer Srpske.

Unapređenje saradnje Srpske i Kine

Cvijanovićeva je istakla da je posebno raduje podatak da je 31 osnovna škola i šest srednjih škola u Republici Srpskoj izrazilo interes da organizuje časove kineskog jezika.

"Razgovarali smo na koji način, uz podršku Kine, omogućiti nastavni kadar da bismo mogli da osposobljavamo nove generacije koje će biti suočene sa modernim svijetom u kojem će Kina igrati još veću ulogu. Razgovarali smo kako da se oni približe jednoj takvoj organizovanoj zemlji, svemu onome što ona pokušava da radi na ekonomskom i spoljnom političkom planu", navela je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila ambasadoru Kine u BiH, koja je danas u Banjaluci predstavila neke od suštinskih smjernica i kada je u pitanju ekonomski razvoj Kine, a i spoljnopolitički ciljevi ove zemlje.

"Prepoznali smo svoju šansu u tome da dalje sarađujemo, razvijamo dobre odnose i izgrađujemo povjerenje", dodala je Cvijanovićeva.

Unapređenje saradnje Srpske i Kine

Premijer Srpske uručila je kineskom ambasadoru plaketu kao znak priznanja i zahvalnosti za uložen trud i njen aktivizam, kao i za razumijevanje potrebe uspostavljanja dobre saradnje i praktičnog rada na terenu.

Ambasador Kine u BiH Čen Bo rekla je da se saradnja Kine i Republike Srpske u proteklom periodu razvija veoma brzo, apostrofirajući energetsku oblast i uspješan projekat izgradnje Termoelektrane "Stanari".

"Želimo da se ta saradnja polako širi i na druge oblasti privrede. Očekujemo da se što prije postigne novi sporazum o saradnji naših i preduzeća iz Srpske u vezi sa izgradnjom auto-puteva", rekla je Boova.

Ona je zahvalila Vladi Srpske za organizaciju današnjeg okruglog stola na kome su obje strane imale priliku razgovaraju o proširenju saradnje.

"Za to je potrebno učešće još više zvaničnika, ali i medijske pažnje. U tom smjeru treba da u budućnosti ulažemo što više napora", poručila je ambasador Kine u BiH.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će uskoro biti otvoren Konfučijev institut na Univezitetu u Banjaluci, dodajući da je Kina spremna da ovdašnjim studentima pruži pomoć i u izučavanju kineskog jezika.

Zadovoljstvo zbog otvaranja Konfučijevog instituta izrazio je i predsjednik Dodik i dodao da bi uvođenje bezviznog režima između BiH i Kine, koje je planirano od prvog januara, dodatno trebalo da ojača ekonomsku saradnju Kine i Srpske, posebno u oblasti turizma.