latinica  ћирилица
17/11/2017 |  15:39 ⇒ 15:55 | Autor: RTRS

Ombudsmani za ljudska prava podržali odluku Vlade o osnivanju registra pedofila

Ombudsmani BiH pozdravljaju odluku Vlade Republike Srpske o osnivanju registra pedofila radi većeg stepena zaštite djece, ističući da je ovo aktivnost na kojoj je insistirala i institucija Ombudsmana za ljudska prava BiH.
Ombudsman za ljudska prava BiH - Foto: Screenshot
Ombudsman za ljudska prava BiHFoto: Screenshot

Povodom 18. novembra, Evropskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, iz institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH naglasili su da problem seksualnog zlostavljanja djece predstavlja ozbiljan izazov koji nema odgovarajući tretman u BiH.

"Poznavanje Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, koju je BiH ratifikovala 2012. godine, nije na zadovaljavajućem nivou", saopšteno je iz ove institucije.

Ombudsmani BiH smatraju da bi društvo u cjelini po ovom pitanju trebalo mnogo više učiniti na prevenciji, koja zahtijeva dobru organizaciju i nadasve odgovorno ponašanje svih nadležnih.

"To je posebno važno imajući u vidu da svaki oblik seksualnog zlostavljanja predstavlja bolno i traumatično iskustvo sa posljedicama destruktivnim po zdravlje i psihosocijalni razvoj djeteta", stav je Ombudsmana BiH.

U saopštenju se dodaje da je za stvarno poboljšanje u oblasti prava djeteta i pravosuđa po mjeri djeteta potreban proaktivni pristup države i da je potrebno poduzeti čitav niz različitih mjera.

Vlada Republike Srpske utvrdila je juče Nacrt zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja djece, kojim se osniva poseban registar pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja djece.

Svrha donošenja zakona je obezbjeđivanje zaštite djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorišćavanja, te sprečavanje pravosnažno osuđenih da ponovo izvrše isto ili slično krivično djelo.

Izvor: Srna