latinica  ћирилица
17/11/2017 |  16:46 | Autor: RTRS

Evropski parlament upozorio Evroligu: Ne igrajte se sa reprezentacijama

Sukob između FIBA i Evrolige otišao je predaleko... Rješenja nema ni na vidiku, a klubovi koji nastupaju u elitnom takmičenju ne dozvoljavaju košarkašima da nastupaju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, pa se u cijelu priču uključio i Evropski parlament.

Članovi ove organizacije potpisali su pismo upućeno Evropskoj komisiji, odnosno njenom predsjedniku Žan-Klodu Јunkeru, kao i komesarima za takmičenje, kulturu, omladinu i sport, u kojem se zahtijeva hitno rješenje problema vezanog za predstojeće kvalifikacije za Mundobasket, koji će se 2019. godine održati u Kini.

U pismu se između ostalog navodi da postoji problem u evropskoj košarci, koji je "posljedica organizacije malog broja klubova pod nazivom EKA", kao i da se koristi raspored Evrolige kojim se sprječavaju igrači da nastupaju za reprezentacije u kvalifikacijama.

Pozivajući se na Rezoluciju donetu u februaru 2017. godine, a u kojoj se navodi da nacionalni timovi imaju ključnu ulogu, dodaje se i da je Evroliga objavivši raspored za sezonu 2017/18 prekršila članove 101 i 102 Sporazuma funkcionisanja Evropske unije, i da je tako kreirala monopolistički pristup tako što je isključila najbolje evropske igrače iz nacionalnih timova. Na taj način je suštinski bojkotovana reprezentacija.

Pismo je potpisao 31 član Evropskog parlamenta, a oni pozivaju Evropsku komisiju da hitno interveniše kako bi se osiguralo puštanje igrača da nastupe za nacionalne timove.

Podsjetimo, kvalifikacije počinju 24. novembra, a drugo kolo je na programu tri dana kasnije.

Izvor: Blic