latinica  ћирилица
17/11/2017 |  17:19 ⇒ 19:12 | Autor: RTRS

Uskoro bolji uslovi za djecu sa poteškoćama u razvoju (VIDEO)

Djeca sa poteškoćama u razvoju u Republici Srpskoj, uskoro bi trebala imati bolje uslove za edukaciju i rehabilitaciju.
Centar "Tvoja riječ" - Foto: RTRS
Centar "Tvoja riječ"Foto: RTRS

Na proljeće se očekuje završetak izgradnje Centra za ranu intervenciju "Za majku i dijete" u Banjaluci, jedinog takvog centra u regionu. Centar će imati dva objekta, jedan u naselju Starčevica, a drugi u Obilićevu za koji se čeka odobrenje Vlade za korišćenje zemljišta.

Novac za izgradnju u iznosu od 1,3 miliona maraka, prikupljen je na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" u organizaciji Kabineta predsjednika Srpske.

- U ovoj priči naš centar će biti na dvije lokacije i obavljamo istu djelatnost. Naravno da neće biti poklapanja djelatnosti. Biće zastupljeno sve ono što treba. To je senzorna soba, soba za motornu edukaciju, svi potrebni kabineti, primarna njega, zdravstvena zaštita, stomatološka ambulanta, različite radionice, dnevno zbrinjavanje djece, naglasila je Olivera Ratković, predsjednica UO i Skupštine Centra za edukaciju "Tvoja riječ".

- U fokusu će biti djeca od rođenja do treće godine kada se zna da je plastičnost mozga najveća. Do pete godine razvija se 90% mozga, poslije pete 10% i onda sami možete znati koliki je značaj tog ranog rasta i razvoja i samim tim i rehabilitacije, poručila je Stojanka Dobrijević Dakić, UO Centra za ranu intervenciju "Za majku i dijete".