latinica  ћирилица
18/11/2017 |  17:58 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Humanost ponovo na djelu, specijalno vozilo za mladića iz Trebinja (VIDEO)

Da prijateljstvo i humansot nemaju granice, pokazali su humani ljudi iz Trebinja. Danijelu Pudaru - DŽaji, mladiću koji se teško povrijedio u avgustu 2014-te i ostao nepokretan, kupili su specijalno vozilo. Pomogli su Danijelovi prijatelji, Udruženje građana "Napredna Hercegovina", Gradska uprava Trebinja i Auto-kuća "Šestovac" iz Bileće.
Specijalno vozilo - Foto: RTRS
Specijalno voziloFoto: RTRS

Potraga za namjenskim vozilom trajala je pola godine, a prijatelji su uz Danijela od prvog dana povrede, kaže Marko Ružić. Umjesto kući, od sada će se moći družiti i u gradu.

"Danijel nije poklekao, tako nećemo ni mi da pokleknemo, sve ćemo uraditi što je do nas da i njemu olakšamo život", kaže njegov prijatelj Marko Ružić.

Transport do zdravstvenih ustanova, Danijelu su obezbjeđivali prijatelji. Da bi to olakšali i učinili uslovnim, grupa humanih ljudi, uz podršku Gradske uprave i Auto-kuće "Šestovac" pronašla je rješenje i... 



"Odlučila za nabavku jednog vozila za osobe sa posebnim potrebama, koje će njemu da pomogne i unaprijedi život, on je osoba sa posebnim potrebama, on je ovo zaslužio, i ovo njemu treba", rekao je Danijel Rašović iz Udruženja građana "Napredna Hercegovina".
Do bolnice ili do Dubrovnika na terapije, odlazio sam zahvaljujući prijateljima, a od sada će me biti više i u javnom životu, kaže Danijel. Prevoz do Dubrovnika i nazad koštao je 250 maraka. Volje za oporavak ne nedostaje.

"Ovo vozilo neće služiti samo meni, svi kojima je pomoć potrebna i ne mogu da je priušte, ustupićemo vozilo", kaže Danijel Pudar DŽaja.

U domaćinstvu Pudara sve je prilagođeno Danijelu, a vozilo će biti veliko olakšanje. 

"Mi smo napravili demontažnu rampu .prije smo radili transport preko balkona i stepenica, ovo je sve prilagođeno po tehničkim standardima, potpuno bezbjedno, lakše je, brže", rekao je Danijelov otac Slađan Pudar.

Vrijednost vozila je jedanaest hiljada maraka. Mnogo vredniji od njega su, svakako, gest i ljudska humanost.