latinica  ћирилица
22/11/2017 |  07:26 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

General Mladić osuđen na doživotni zatvor (VIDEO)

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.
Ratko Mladić - Foto: TANЈUG
Ratko MladićFoto: TANЈUG

Sudija Alfons Ori saopštio je da je general Mladić kriv po 10 od 11 tačaka optužnice. Nije kriv po tački 1 optužnice genocid u šest opština BiH.

Sudija Ori rekao je da je Mladić imao namjeru u UZP-u koji se odnosi na uzimanje pripadnika UN kao talaca kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve Srba.

Kada je riječ o Udruženom zločinačkom poduhvatu koji se odnosi na Srebrenicu, Vijeće nalazi da je optuženi imao namjeru da se muslimani iz Srebrenice eliminišu ubijanjem muškaraca i dječaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, djece i starih muškaraca, i to putem počinjenja geonicida, progona, istrebljenja, ubistva i prisilnog premještanja.

Sudija Ori je rekao da je jedini razumni zaključak bio da je imao namjeru da uništi muslimane iz Srebrenice, te da je imao namjeru da ostvari cilj UZP-a u vezi sa Srebrenicom počinjenjem krivičnog djela genocida.

Sudsko vijeće našlo da je optuženi imao namjeru da pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

12.00 - Nekadašnji komandant VRS Ratko Mladić osuđen na kaznu doživotnog zatvora. 

11.35 - Nastavljeno čitanje optužnice.

11. 30 - Mladić se vratio u sudnicu i viknuo da je uzbuđen i da je sve "laž".  "Јa sam uzbuđen, a ovo sve što ste vi govorili je čista laž! Sram vas bilo, sve je laž što ste rekli". Nakon opomene nije htio da sjedne, pa je sudija Ori naložio da ga obezbjeđenje udalji iz sudnice. Sproveden je u prostoriju iz koje može da posmatra izricanje presude.

11.25 – Suđenje je nastavljeno nakon što su ljekari izmjerili krvni pritisak generalu Mladiću. Mladićev advokat Dragan Ivetić je rekao da je Mladić imao visok krvni pritisak.

11.10 - Najavljena pauza od pet minuta produžena na pola sata.

10.41 - Određena pauza od pet minuta.

10.37 - Haški sud je našao da je učinjeno krivično delo uzimanja talaca, odnosno uzimanja pripadnika UN kao talaca kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve Vojske Republike Srpske.

10.35 - Sudsko vijeće našlo je da je nad muslimanima u Srebrenici izršeno krivično djelo genocida.

10.23 - Vijeće je našlo da je postojala namjera sarajevsko-romanijskog korupsa da se granatira Sarajevo i širi teror i terorisanje stanovništva.

10.20 - Sudsko vijeće, uz izuzetak sudije Orija, nije našlo da je bilo genocidne namjere u šest opština (Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica) koje su u optužnici navedene pod tačkom 1.

10.05 - General Ratko Mladić u sudnici tokom izricanja presude.

10.00 - Izricanje presude će trajati najmanje sat i po vremena, ali će zbog Mladićevog stanja odbrana tražiti pauze.

General Ratko Mladić u Sudnici (Foto: Tanjug)

9.58 -  Došlo je do incidenta ispred suda kada je predsjednica Udruženja "Žene-žrtve rata" Bakira Hasečić pokušala je da otme zastavu Srbije.

Nakon četiri i po godine suđenja i godinu dana vijećanja, Međunarodni krivični tribunal za bivšu Јugoslaviju izriče prvostepenu odluku u predmetu protiv bivšeg komandanta glavnog štaba Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića.

Interesovanje za presudu je bilo veliko, a prema posljednjim informacijama, akreditovano je više od 200 novinara, pravnika, istraživača i predstavnika nevladinih organizacija.

General Mladić uhapšen je u maju 2011. godine, a optužnica ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti, te kršenje zakona i običaja ratovanja.

U završnoj riječi, u decembru 2016. godine, Tužilaštvo je zatražilo da Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, dok je odbrana generala Mladića insistirala na tome da je general nevin i da treba bude oslobođen krivice.