latinica  ћирилица
22/11/2017 |  13:24 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Darko Mladić za RTRS: Ratna propaganda u Hagu, žalićemo se na presudu (VIDEO)

Sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, rekao je za RTRS da Srbi imaju drugačiji tretman u Haškom tribunalu.
Darko Mladić-pres konferencija - Foto: Screenshot
Darko Mladić-pres konferencijaFoto: Screenshot

"Ovo nije pravda, kao što je i sam general rekao, ovo je NATO sud, ništa novo nismo vidjeli. Ovo je ratna propaganda koja je verifikovana i to predstavlja izazov sa kojim će se suočiti cijeli region", istakao je Mladić.

Poručio je da je glavni prioritet da se sada generalu Mladiću spasi život i da mu se obezbijedi liječenje u Srbiji.

"Nažalost, moram reći da presuda nije ništa novo. Ovo tijelo koje se naziva tribunalom za zločine u bivšoj Јugoslaviji nije uspjelo u misiji jer je zanemarilo brojne srpske žrtve. Danas smo svjedočili kako je pravda zamijenjena ratnom propagandom. Činjenice su zanemarene", rekao je Mladić.

Nakon toga, Darko Mladić je medijima saopštio šta mu je otac rekao nakon izricanja presude.

"Prenosim vam poruku mog oca: Rekao je da je sve ovo laž i da je ovo komisija NATO-a i pokušavaju kriminallizovati srpski narod koji se štitio od agresije. Otkako se završio rat u bivšoj Јugoslaviji nije bilo prekida vatre u svijetu i nismo vidjeli verzije generala Mladića u Siriji ili negdje drugo širom svijeta. Istovremeno, kada se druga strana odluči na takve poteze, tada nema suđenja i procesuiranja zločina", napomenuo je Darko Mladić.

Pravni tim generala Ratka Mladića saopštio je danas da će uložiti žalbu na kaznu doživotnog zatvora koju je Haški tribunal izrekao generalu.

Komentarišući događaje za koje je sud osudio njegovog oca, Darko Mladić je naglasio da su hrvatske i bošnjačke snage u proteklom ratu u BiH bile pješadija NATO alijanse, koja donosi haos u svijetu u namjeri da njime vlada, što je nemoguća i kriminalna misija koja je već donijela milione žrtava za čiju smrt niko neće odgovarati.

Na konferenciji za novinare u Hagu nakon presude generalu Mladiću, Darko Mladić je izjavio da u Siriji, Iraku, Avganistanu, Libiji i Ukrajini nema generala Mladića, ali tamo i dalje stradaju milioni civila u zločinima za koje niko ne odgovara.

Sin srpskog generala je podsjetio na strašan događaj koji dogodio na pijaci u Sarajevu, u Ulici Mula-Mustafe Bešeskije, a koji je bio dio optužbe protiv Ratka Mladića.

"Kada su dokazi pokazali da granata nije mogla biti ispaljena sa udaljenosti veće od 300 metara, a naš najbliži položaj je bio na kilometar i po odatle, tužilac je oprezno uklonio tu tačku iz optužnice", rekao je Darko.

On je podsjetio da su Јugoslaviji zbog toga uvedene sankcije, koje su naškodile ekonomiji zemlje, od kojih se Srbija još nije oporavila.

"Sada kad je jasno da Srbi nisu krivi - svi ćute. Kako je moguće da ove žrtve, od statusa najvažnijih žrtava na svijetu, odjednom nemaju nikakvu važnost kada Srbi nisu krivi", upitao je Mladić i dodao da ostaje samo još jedna strana koja može da bude kriva za te žrtve, a to su muslimani.

Darko Mladić je dodao da neki smatraju da je taj napad bila prva misija Al kaide, jer je poznato da je među muslimanskim snagama postojala brigada Al kaide, ali da Srbima nije dozvoljeno da to dokažu, jer je sudija Alfons Ori tokom suđenja rekao da "nema vremena za odgovor na takvo pitanje".

RTRS/SRNA