latinica  ћирилица
22/11/2017 |  13:34 ⇒ 22:35 | Autor: RTRS

Region: Reagovanja na presudu Ratku Mladiću (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao, poslije presude Ratku Mladiću, da svi građani Srbije "od danas počnu da gledaju u budućnost".
Ratko Mladić (Foto: screenshot) -
Ratko Mladić (Foto: screenshot)

"Da ne spuštamo glavu ni pred kim, ali da idemo u budućnost, da razmišljamo gdje i kako ćemo živjeti mi i naša djeca, kako ćemo čuvati mir i stabilnost u regionu. Kako ćemo da renoviramo fabrike i da stvaramo nove. Da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od znoja stvaramo bolju zajedničku budućnost", rekao je Vučić.

Kako je rekao, on nije direktno pratio izricanje presude Ratku Mladiću, ali je pretpostavio kakva će biti.

"Srbija je uvek poštovala žrtve drugih naroda, nisam siguran da su drugi pokazivali tu vrstu pijeteta prema našim. I to je naš posao, ne da imamo pravo da zaboravljamo, već da imamo obavezu da gradimo drugačiju budućnost", rekao je Vučić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je povodom presude Ratku Mladiću da je ona očekivana i da prošlost treba ostaviti iza sebe. Presudu kojom je nekadašnji komandant VRS osuđen na doživotnu robiju komentarisali su predstavnici političkih partija u Srbiji.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da će nakon haške presude generalu Ratku Mladiću nacionalne tenzije u regionu vjerovatno biti podignute, ali da mora biti učinjeno sve da se spriječi novi talas etničkih netrpeljivosti.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom današnje presude generalu Ratku Mladiću, da cilj Haškog tribunala nije bio da postigne pomirenje, već da dokaže da su Srbi jedini krivci u minulom građanskom ratu na prostoru bivše Јugoslavije.

U Pokretu za Srbiju ocjenjuju da presuda generalu Ratku Mladiću nije samo podlo ubistvo teško bolesnog čovjeka, velikog vojskovođe i heroja, već još jedan pucanj u srpski narod, Republiku Srpsku, Srbiju i istorijsku pravdu.

"Cilj tribunala je da krivicu za razbijanje Јugoslavije, spoljnu agresiju, terorizam i ratne zločine, sa zapadnih sila i njihovih lokalnih štićenika, prebaci na Srbiju, srpski narod i njegove najistaknutije vođe", saopšteno je iz Pokreta za Srbiju.

U saopštenju se navodi da je Haški tribunal najsramnija kriminalna pojava unutar UN, suprotna i slovu i duhu Povelje UN, te da opravdava i nastavlja NATO agresiju.

"Nastao po diktatu SAD prije 24 godine Tribunal pokušava da završi svoje postojanje nepravosnažnim drakonskim presudama predsjedniku Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću, nakon što je usmrtio predsjednika Slobodana Miloševića, poražen istinom i nemoćan da ga osudi", kažu u Pokretu za Srbiju.

U saopštenju se ističe da Tribunal nije uspio da ostvari svoj cilj, uprkos svim vidovima pravne i političke pristrasnosti, kao i kršenja pravnih normi i ljudskih prava koje je primjenjivao 24 godine.

Udruženje porodica ubijenih, nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji ocijenilo je da se Haški tribunal današnjom presudom generalu Ratku Mladiću potvrdio kao nepravedan i politički koji selektivno dijeli pravdu i osuđuje samo Srbe.

Iz Udruženja navode da je general Mladić zbog dešavanja u Srebrenici 1995. godine osuđen na doživotnu robiju bez dokazane krivice, dok je komandant muslimanskih snaga Naser Orić zbog zločina nad Srbima u istoj opštini iz 1992. godine oslobođen, uprkos dokazanoj krivici.

Udruženje je poručilo da Srbi u Republici Srpskoj nemaju pravo da ćute i da dozvole da "zločinci Alija Izetbegović, Atif Dudaković, Ejup Ganić, Sefer Halilović, Naser Orić sa mudžahedinima i drugi uđu u istoriju muslimana i preko kostiju Srba ubijenih u Srebrenici 1992. godine uđu u EU i NATO".

Potpredsjednik Vlade Rasim Ljajić ukazao je presuda Mladiću ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim podređenima. Dodao je da treba spriječiti novi talas etničke netrpeljivosti.

Za hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, kazna je primjerena, a premijer Andrej Plenković žali što otpužnicu nisu proširili na Hrvatsku.

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je haška presuda generalu Ratku Mladiću farsa i parodija i u funkciji je kolektivne osude srpskog naroda za sve što se događalo na prostorima bivše Јugoslavije.

"Haški tribunal je jedna pravosudna parodija i još jednom je pokazao svoju neprincipijelnost i selektivnost u dijeljenju pravde. Dokazi koje su izveli nisu nikakvi dokazi", rekao je Lazanski.

On je istakao da je haški sud politička institucija i politički motivisan sud, a presuda koja je izrečena Mladiću u funkciji je kolektivne osude sprskog naroda za sve što se događalo na prostorima bivše Јugoslavije.

Lazanski je podsjetio da Haški tribunal istovremeno primjenjuje anglosaksonsko pravo, stvara zakone tokom svog bitisanja i rada i primjenjuje te iste zakone.

"Pa, kakav je to sud? Komandna odgovornost je u britanskom pravosuđu izbačena iz pravosudnog sistema, a u Hagu je ostala", rekao je Lazanski.

Govoreći o političkim posljedicama presude po Republiku Srpsku, Lazanski je ocijenio da će ovu presudu Sarajevo iskoristiti da dodatno optuži Srpsku i osnaži svoju tezu da je Republika Srpska "genocidna tvorevina".

"Očekujem da će Sarajevo na fonu te presude u Hagu krenuti u jednu snažnu propagandnu medijski kampanju. Ali, tu ima i jedna činjenica, jer Mladić još nije pravosnažno osuđen, to je tek prvostepena presuda. To znači da on nije službeno označen kao kriv, ako ćemo gledati pravno", dodao je Lazanski.

On je podsjetio da su i hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač prvostepeno osuđeni na 20 godina zatvora, a u drugostepenom postupku su oslobođeni.

"Generala Ratka Mladića niko ne bi smio da smatra, niti da naziva ratnim zločincem. Postoji period žalbe i drugostepena odluka", dodao je Lazanski.

Predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević rekao je da je general Ratko Mladić, koji je tokom današnjeg izricanja presude u Haškom tribunalu uzviknuo "sve je to laž" obavezao Srbe da se, bez obziru na težinu njegove presude nastave da bore za istinu u vezi sa zbivanjima u BiH, posebno u Sarajevu i Srebrenici. On je dodao da presuda sama po sebi nije iznenađenje i da je sud njom okončao misiju zbog koje je osnovan - da se osveti Srbima.

"To je osveta Srbima što su htjeli da ostanu na svojim imanjima, na svojim zemljama", rekao je Ivanišević.

On je ukazao da ni jedan argument srpske strane nije prihvaćen, a argumenti su brojni.

"Јa sam završio i u štampi je knjiga o Sarajevu gdje dokazujem da nije bilo granatiranja civilnih ciljeva u tom gradu. Nismo gađali džamije, pumpe, škole, već isključivo vojne objekte muslimanskih jedinica. Nijedan zločin koji se pripisuje Srbima u Sarajevu nije dokazan. Sve je to besmisleno", istakao je Ivanišević.

On je naglasio da trenutno radi i na rukopisu "Omča oko srpskog vrata ili Srebrenica u čeljustima neistine" koja će još jednom oboriti ono što je Hag danas izrekao u presudi generalu Mladiću.

"Kad god nekog uzmu na nišan i kada hoće da se obračunaju sa nekim narodima, oni vas optuže za nešto što nikada niste imali. Optuživali su neke za atomske bombe, proizvodnju bojnih otrova, diktaturu... izmisle način. Tako su nama već stavili omču oko vrata za navodni genocid u Srebrenici i pitanje kada će oceniti da treba ponovo nama da 'dušu okreću'", rekao je on.

Ivanišević je naglasio da će intenzivno raditi na tome da dokaže da u Srebrenici nije bilo ni jedne civilne žrtve.

"Nije bilo ni jednog zločina. Više zločina je bilo po ovim terorističkim napadima u Parizu i Londonu nego u Srebrenici u julu 1995. godine. Bukvalno ih nije bilo. Srpski vojnici su došli kroz sela, ponašali su se viteški. Gledaćemo da te činjenice još jednom pokažemo. Najgore je to što oni nijednu činjenicu koja ide Srbima u korist ne objavljuju", rekao je on.

Ivanišević je podsjetio da je prvi dokument koji su Srbi uputili međunarodnim institucijama bio upravo onaj o zločinima nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

"Tada su dobili prvi Memorandum srpske Vlade o srpskim žrtvama i o Srebrenici. Srebrenicom je počelo, Srebrenicom je trajalo, sa Srebrenicom žele da okončaju, ali neće okončati u svoju korist u to sam siguran", poručio je Ivanišević.

Narodni poslanik i lider Јedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocijenio je da je presuda Haškog suda izrečena generalu Ratku Mladiću, spuštenje zavjese na najveću sramotu u istoriji svjetskog pravosuđa.

On tvrdi da je Mladić bio posljednja brana stvaranju Islamske države u Evropi.

Lider opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske i dodao da je za njega Ratko Mladić heroj.

Odluke Haškog tribunala, kako je rekao, smatra skandaloznim, navodeći da umjesto Mladića treba da odgovaraju sudije tog suda koji želi da od Srba koji su žrtve napravi zločince.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj ocijenio je da je presuda politička.

"Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je učestvovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske", rekao je Šešelj za Pink televiziju.

Direktor Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocijenio je da doživotna kazna generalu Ratku Mladiću, koju je izrekao Haški tribunal, predstavlja kulminaciju selektivne pravde i dvostrukih aršina ovog antisrpskog suda.

"Malo genocida ima, malo nema. U opštinama nema, a za Srebrenicu ima. Pored ovakvih konstrukcija teško da ko može biti slobodan. Isti događaj se podvodi pod razna krivična djela. Јedan događaj, mnogo krivičnih djela. Doduše, ovdje ima više događaja, pa su rascjepkali udruženi zločinački poduhvat za Sarajevo, Srebrenicu, uzimanje pripadnika Unprofora za taoca", rekao je Štrbac.

Predsjednik Srpske narodne partije Nenad Popović ocijenio je da presuda koju je Haški tribunal izrekao generalu Ratku Mladiću potvrđuje da ovaj sud nema veze sa pravom i pravdom, već da je riječ o "običnom političkom instrumentu, formiranom s ciljem da čitavu srpsku naciju predstavi kao genocidnu".

"Zato je, i pored svih mogućih dokaza koji su mu pruženi, ovaj sud svesno oslobađao krvnike poput Nasera Orića, Gotovine i Haradinaja, dok je s druge strane, osudio sve srpske političke i vojne lidere koji su se našli pred ovim tribunalom", naveo je u pisanoj izjavi Popović, koji je ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da Haški tribunal svojim sramnim, nemoralnim i nepravednim odlukama ne samo da nije doprinio utvrđivanju istine, kažnjavanju zločinaca i pomirenju, već je samo dodatno raspirio mržnju i netrpeljivost i posijao novo smjeme zla na zapadnom Balkanu.

Linta je istakao da je general Ratko Mladić srpski heroj koji je časno branio svoj narod i da to neće promijeniti nikakva presuda lažnog suda zvanog Haški tribunal.

Predsjednik DSS-a Miloš Јovanović izjavio je da je presuda generalu Mladiću formalno pravno presuda jednoj osobi, ali politički gledano to jeste i presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj. Јovanović negira tezu da je u Srebrenici učinjen genocid, navodeći da to nije ispravna kvalifikacija.

SPO i LSV su ukazali da je jako važno da se presuda jednom čovjeku ne tumači kao presuda Srbiji i srpskom narodu.

Lider LDP-a Čedomir Јovanović smatra da ta presuda treba da bude osnova na kojoj se moraju graditi novi odnosi, politika pomirenja u cijelom regionu, a prije svega u BiH.

"Ovo ne smije da bude povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama", poručuje Јovanović.

Izvor: RTS, SRNA