latinica  ћирилица
22/11/2017 |  13:58 ⇒ 15:47 | Autor: RTRS

Đaković zadovoljan odbacivanjem optužnice za genocid u Prijedoru

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izrazio je žaljenje zbog današnje presude Ratku Mladiću, ali i zadovoljstvo što je odbačena optužnica za genocid u Prijedoru.
Milenko Đaković - Foto: RTRS
Milenko ĐakovićFoto: RTRS

"Generala Mladića doživljavamo kao srpskog heroja i to je čovjek koji je zadužio ovaj narod. Mi zaista ne ulazimo u pojedinačne elemente optužnice. Generala znamo kao časnog čovjeka, pogotovo sada oboljelog čovjeka, za kojeg smo smatrali da bi korektno bilo i osloboditi ga presude i daljeg ležanja u zatvoru, jer on je očigledno u teškom zdravstvenom stanju i poprilično je nehumano zadržavati ga u tim, a ne u bolničkim uslovima", rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

On je dodao da bez presude o genocidu za Prijedor u ovom gradu ne mogu se razvijati manifestacije koje će u svom nazivu imati riječ genocid "jer to nije nešto što je zvanično, ozvaničeno".

"I mi znamo da to nije i zato i podržavamo to da se ne mijenjaju prethodno donesene odluke Skupštine grada jer je danas traženo da se ukinu takve odluke u vezi sa takvim manifestacijama i finansiranjem nevladinih organizacija koje potenciraju te događaje", naveo je Đaković.

Odbornik Demokratskog fronta /DF/ u Skupštini grada Prijedora Mirsad Duratović na današnjoj sjednici Skupštine grada Prijedora zatražio je da se u dnevni red naredne sjednice uvrsti prijedlog za ukidanje odluke lokalnog parlamenta iz juna 2012. godine kojom je za osam nevladinih organizacije zabranjeno finansiranje iz gradskog budžeta jer su tada organizovale manifestacije povodom 20 godina od "genocida u Prijedoru".

"Drago mi je da je bar taj dio zvanično ukinut jer zaista opšte mišljenje javnog mnjenja u srpskom narodu je da general Mladić nije počinio takve zločine u ovom ratu", zaključio je Đaković.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Mladićje oslobođen optužbi za genocid u opštinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH, a Vijeće je navelo da je kriv kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata.

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012.

Izvor: SRNA