latinica  ћирилица
22/11/2017 |  16:28 | Autor: RTRS

EU nema komentar na presudu Mladiću

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da EU ne komentarše individualne presude, ali da podržava rad haškog tribiunla.
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs) -
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs)

Ona je poslije izricanja presude genaralu Ratku Mladiću u ime EU pozvala sve zemlje u regionu da rade u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

"Iako mi ne komentraišemo individualne presude, u potpunosti poštujemo odluke Tribunala u Hagu i podržavamo njegov rad", navela je Kocijančić, te dodala da EU naglašava potrebu za punom saradnjom sa Tribunalom u Hagu, ali i sa njegovim nasljednikom - Mehanizmaom za međunarodne krivične tribunale. Ona je u saopštenju, u ime EU, prenijela i najdublje saučešće svima koji su preživjeli i onima koji su izgubili svoje najdraže.

Portparolka EK kaže i da EU vjeruje da su sve zemlje u regionu odlučne i posvećene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, te da od regionalnih političkih lidera očekuje da poštuju žrtve tako što će promovisati i poštovati te obaveze.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici izjavio je da EU poštuje rad Međunarodnog suda u Hagu, kao i da ne komentariše pojedinačne slučajeve. On je, upitan da prokomentariše presudu generalu Ratku Mladiću u Hagu, rekao da EU naravno pruža podršku svim zemljama u regionu da podrže sve mehanizme tog Međunarodnog suda, ali da EU ne komentariše pojedinačne slučajeve.

"Takođe podržavamo i podstičemo Srbiju i druge zemlje u regionu da budu okrenute ka budućnosti, kao i da budu posvećene pomirenju, međusobno dobroj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i tražimo od svih da poštuju žrtve tragičnih događaja iz prošlosti", rekao je Fabrici.

Njemačka vlada je danas podržala presudu Ratku Mladiću, navodeći da je to "važan doprinos procesuiranju strašnih zločina počinjenih na tlu bivše Јugoslavije 90-tih godina".

Portparolka njemačkog MIP-a Marija Adelbar je na pres konferenciji dodala da će njemačka vlada nastaviti da se zalaže za jačanje međunarodnog prava, a naročito međunarodnog krivičnog prava, prenosi Rojters.

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg podražao je doživotnu kaznu zatvora Mladiću, ocjennjujući da je "pravda ostvariva". Kaže da presuda "pokazuje da vladavina prava funkcioniše i da će odgovorni za ratne zločine odgovarati", preneo je Asošijetid pres.

U saopštenju je izrazio nadu da će presuda pomoći regionu zapadnog Balkana da "ide dalje putem mira i pomirenja". Dodao je "da su vrata NATO-a otvorena za zemlje zapadnog Balkana koje žele i mogu da mu se pridruže".

Izvor: Tanjug