latinica  ћирилица
22/11/2017 |  16:37 ⇒ 16:41 | Autor: RTRS

Kitarovićeva žali što generalu Mladiću nije suđeno za Škabrnju

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović izrazila je danas žaljenje što general Ratko Mladić nije odgovarao za, kako kaže, zločine počinjene u Hrvatskoj.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: AP
Kolinda Grabar KitarovićFoto: AP

Ona se nada da će kazna doživotnog zatvora, na koju je danas Haški tribunal osudio generala Mladića za zločine počinjene u BiH, biti "djelimična satisfakcija porodicama stradalih".

- Žao mi je da nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnju i druge - rekla je Kitarovićeva novinarima u Rijeci.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje što zbog opsežnosti predmeta u haškoj optužnici protiv generala Mladića nisu bili, kako je rekao, i zločini počinjeni na teritoriji Hrvatske.

- Smatramo da je, s obzirom na sve u čemu je učestvovao Mladić i u čemu je taj udruženi zločinački poduhvat preduzet u BiH i potvrđen genocid u Srebrenici, ova presuda, s obzirom na odredbe statuta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju, primjerena - rekao je Plenković.

Hrvatski ministar za boračka pitanja Tomo Medved rekao je da bi hrvatsko pravosuđe moglo da pokrene postupak protiv generala Mladića za, kako kaže, zločine počinjene u Hrvatskoj.

- I ne samo za Mladića, nego i za veći broj počinilaca, nalogodavaca, komandanata, direktnih izvršilaca... Ali nikad nije kasno - rekao je Medved, koji je pozvao hrvatsko tužilaštvo da nastavi sa pokretanjem postupaka za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Predsjednik opozicionog SDP-a Davor Bernardić ocijenio je da je presuda generalu Mladiću "mala satisfakcija žrtvama", prenose hrvatski mediji.

- Ova presuda vrlo jasno pokazuje umiješanost vrha politike Srbije u to vrijeme u ove strašne zločine - tvrdi Bernardić.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Izvor: SRNA