latinica  ћирилица
22/11/2017 |  18:47 ⇒ 19:03 | Autor: RTRS

Stranke u FBiH podržale presudu generalu Mladiću

Političke stranke u FBiH pozdravile su hašku presudu generalu Ratku Mladiću.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Socijaldemokratska partija BiH smatra da je presuda generalu Ratku Mladiću "predstavlja određenu i zakašnjelu satisfakciju žrtvama. Јednako tako, smatramo da presuda Mladiću ne smije biti povod za bilo kakvu ostrašćenost, podizanje tenzija i ponovno odbijanje suočavanja sa, po ko zna koji put, sudski utvrđenom istinom".

U SDP-u smatraju da je u ovom trenutku potrebno "istaknuti istinu da je BiH daleko od ostvarenja cilja kreiranja pravednog društva i eliminacije posljedica počinjenih zločina". Ta stranka se nada da će "presuda Mladiću poslužiti barem kao opomena, nadati se i kao prekretnica, koje će doprinijeti da retrogradne ratne politike konačno budu odbačene, na domaćoj političkoj sceni, ali i u susjedstvu".

Stranka demokratske akcije smatra da posao Haškog tribunala mora da nastavi Sud BiH, tako da svako ko je počinio ratni zločin treba da dođe pred lice pravde. U saopštenju je ocijenjeno da je "Haški tribunal u dosadašnjem radu utvrdio istinu o događajima u BiH od 1992. do 1995. godine".

U SDA očekuju da presuda generalu Ratku Mladiću "treba da konačno dovede do suočavanja sa istinom kao ključne tačke u procesu obnove povjerenja u BiH i regionu".

SBB BiH pozdravio je presudu generalu Ratku Mladiću. Članstvo SBB-a, na čelu s predsjednikom Fahrudinom Radončićem, smatra da je "svaka kazna za Mladića preblaga, s obzirom na stotine hiljada njegovih žrtava, uključujući porodice ubijenih, ali, kako kažu, mir pronalaze u spoznaji da Mladić više nikada neće osjetiti blagodati slobode".

SBB izražava razočarenje što Tribunal, uz izuzeće sudije Orija, nije osudio Mladića i za genocid u Vlasenici, Prijedoru, Foči i drugim opštinama u BiH.

Izvor: Agencije