latinica  ћирилица
23/11/2017 |  07:42 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja za ubistvo zarobljenih vojnika ЈNA u Sarajevu

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ takozvane Republike BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu.
Dragan Vikić (Foto:depo.ba) -
Dragan Vikić (Foto:depo.ba)

Osim Vikića, u predmetu "Veliki park" optuženi su bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optužnica ih tereti da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije, u centru Sarajeva, gdje su ubijeni rafalima iz vatrenog oružja.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Na ročištu održanom 2. novembra, svjedok Tužilaštva BiH Bajro Kulovac izjavio je da je čuo da su u izvršenju tog zločina učestvovali Nedžad Herenda i Davor Matić.

Kulovac je rekao da je kao inspektor Federalne uprave policije oko 2000. godine obrađivao predmet o događaju u Velikom parku po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, te da je u svojstvu svjedoka saslušao deset lica čija su imena bila navedena u toj naredbi.

Svjedok je potvrdio da je uzeo izjavu od Dragana Vikića i bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Grad Malika Krivića, ali da nije uspio uzeti izjavu od Јusufa Pušine jer se on, kao tadašnji saradnik u Predsjedništvu BiH, pozvao na imunitet.

"Iz iskaza saslušanih nismo imali konkretno jake dokaze ko je mogao izvršiti zločin u Velikom parku. Neko od njih je spominjao da su u tome učestvovali Nedžad Herenda i Davor Mišo Matić", rekao je Kulovac.

Suđenje je zakazano za 13.00 časova.

Izvor: SRNA