latinica  ћирилица
23/11/2017 |  10:11 | Autor: RTRS

Ruski milijarder pod istragom zbog utaje poreza

Ruski poslanik i milijarder Sulejman Kerimov nalazi se pod istragom u Francuskoj pod sumnjom da je počinio krivično djelo utaje poreza, prenijeli su francuski mediji.
Sulejman Kerimov - Foto: Screenshot
Sulejman KerimovFoto: Screenshot

Kerimov, koji je jedan od najbogatijih Rusa, priveden je u ponedjeljak naveče u Nici.

Ruske vlasti su pozvale francuskog diplomatu u Moskvi kako bi protestovale protiv privođenja ruskog milijardera, koji je u međuvremenu pod strogim uslovima pušten na slobodu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Moskva uložiti maksimalne napore kako bi odbranila pravne interese Kerimova.

"Naročito je važno to što Kerimov posjeduje pasoš Rusije, sa kojim je ušao u Francusku", rekao je Peskov i dodao da ruski poslanik ima diplomatski imunitet, koji zvaničnike iz inostranstva stavlja iznad zakona zemlje u kojoj rade.

Ruska državna televizija "Rusija 24" prenijela je da je Kerimov negirao bilo kakve prestupe.

Razlog pritvaranja Kerimova nije zvanično objavljen, ali je jedan zvaničnik za AFP rekao da je ruski milijarder optužen za višemilionsku utaju poreza nakon kupovine nekretnina na francuskoj rivijeri.

Kaucija za puštanje Kerimova iz pritvora iznosila je pet miliona evra.

Kerimov je pušten pod strogim uslovima, a jedan od uslova je i to da preda pasoš vlastima.

Ruski milijarder je senator u Savjetu Federacije Rusije, njegova porodica je vlasnik firme za proizvodnju zlata "Polijus", a do prošle godine je bio vlasnik Fudbalskog kluba "Anži" iz Mahačkale.

Izvor: Srna