latinica  ћирилица
23/11/2017 |  10:13 | Autor: RTRS

Lukić: Rad Haškog tribunala uveliko je sporan

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je danas Srni da je ukupan rad Haškog tribunala u polju međunarodnog krivičnog prava, gledajući principe te oblasti prava, uveliko sporan.
Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

Lukić je napomenuo da se to naročito odnosi na nerazumno širenja primjene komandne odgovornosti kao vrste objektivne odgovornosti i na stvaranje koncepta udruženog zločinačkog poduhvata koji sve do takozvane jurisprudencije ovog tribunala u ovom obliku nisu postojali.

On je istakao da će o njima budućnost i istorija, pravna teorija i pravna nauka, te praksa stalnog međunarodnog krivičnog tribunala da daju riječ.

"Očekujem da će da bude prilično kritičkih zamerki i da ovi koncepti neće da budu široko prihvaćeni u budućnosti. Ili, tačnije, oni će da važe za `male narode` koji ne slušaju u dovoljnoj mjeri `velike narode`, dok neće da važe za `velike narode` i `gospodare globalizacije`", rekao je ovaj pravni ekspert i učesnik pregovora u Dejtonu.

Lukić je naglasio da su upravo ova dva koncepta dovela do ovakve presude generalu Ratku Mladiću, odnosno doživotne kazne zatvora.

"Može da se kaže da je ovo samo sudski epilog nastojanja velikih sila da protivpravno rastroje bivšu Јugoslaviju - oni koji su je politički i državno razarali nagrađeni su i nisu kažnjavani za kršenje humanitarnog prava i ratne zločine, te zločine protiv čovečnosti, dok su oni koji su Јugoslaviju branili kažnjeni", pojasnio je on.

Cijelu igru, istakao je Lukić, vodili su i u jednom i u drugom slučaju isti veliku igrači na međunarodnoj sceni.

"Njih niko neće krivično progoniti, niti kažnjavati zbog zločina protiv mira", konstatovao je profesor prava.

On je naveo da kazna doživotnog zatvora za generala Mladića u kontekstu dosadašnjeg djelovanja Haškog tribunala nije iznenađujuća ako se u obzir uzmu ranije kazne izrečene pred ovim sudom, a to potvrđuju i izjave građana koji zdravorazumski misle.

Kada je u pitanju opšta politika međunarodne zajednice u odnosu na Međunarodni krivični tribunal za bivšu Јugoslaviju, Lukić je rekao da ostaje gorak utisak nejednakosti pred "pravom" ovog tribunala Srba, Hrvata i Bošnjaka, na štetu Srba.

"Politika gonjenja tužilaštva bila je da većinom goni Srbe, a štedi Hrvate, a pogotovu Bošnjake i Albance, a politika kažnjavanja sudskih veća Tribunala bila je da kažnjava Srbe najtežim kaznama", ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, za ista djela, Haško tužilaštvo i Haški tribunal određivali su bitno drugačije pravne kvalifikacije, opet na štetu Srba.

"Otuda i utisak među Srbima da je to bio tribunal za kažnjavanje Srba zato što su pokušali da spasu Јugoslaviju, potom i da se zaštite od novog pogroma u Hrvatskoj i BiH", napomenuo je on.

Za svo to vrijeme, podsjetio je Lukić, Srbi su u Srbiji zaštitili, osim sporadičnih ekscesa, državljane Srbije koji su pripadnici drugih nacija i nacionalnih manjina.

"Mislim da slede različite manipulacije ovom presudom, iako ona, čak i na temelju spornih principa i prakse Haškog tribunala, utvrđuje samo individualnu odgovornost", rekao je Lukić.

Izvor: Srna