latinica  ћирилица
23/11/2017 |  12:06 | Autor: RTRS

Sešns naredio detaljnu provjeru baze podataka FBI

Državni tužilac SAD DŽef Sešns naredio je detaljnu provjeru baze podataka Federalnog istražnog biroa /FBI/, koja se koristi za provjeru biografija osoba koje žele da kupe oružje, prenijeli su američki mediji.

On je rekao da bi provjera trebalo da pokaže kako ključne informacije o osobi koja je u crkvi u Teksasu 6. novembra ubila 26 ljudi očigledno nisu registrovane i dodao da je to "neprihvatljivo".

Američki tužilac je pozvao federalne agencije da budu jasnije kada je riječ o slučajevima u kojima su osobe lagale prilikom prijave za kupovinu oružja, prenosi Bi-Bi-Si.

"Nedavna pucnjava u Saterlend Springsu, u Teksasu, pokazala je da se relevantni podaci ne prijavljuju Nacionalnom sistemu krivične provjere biografije /NICS/, što je alarmantno i neprihvatljivo", rekao je Sešns.

Sešns je dodao da je naredio FBI-ju i američkom Birou za alkohol, cigarete, vatreno oružje i eksplozive da sprovedu detaljnu provjeru NICS i da mu saopšte mjere koje bi se mogle preduzeti kako bi se obezbijedilo da osobe kojima je zabranjeno da kupuju vatreno oružje budu spriječene u tome.

Samo mjesec dana prije pucnjave u crkvi, naoružani napadač je u Las Vegasu ovorio vatru na posjetioce muzičkog festivala i ubio 58 ljudi, dok je nekoliko stotina ranio.

Izvor: Srna