latinica  ћирилица
23/11/2017 |  12:37 ⇒ 13:56 | Autor: RTRS

Čordaš - Bratić: Obezbijediti normalne uslove za život

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Senad Bratić saglasili su se da, iako je u prethodnom periodu mnogo urađeno na rješavanju problema izbjeglica i raseljenih, predstoji još posla da se ovoj najranjivijoj kategoriji stanovništva obezbijede normalni uslovi za život.
Ministar Čordaš i potpredsjednik Bratić (Foto: http://www.vladars.net) -
Ministar Čordaš i potpredsjednik Bratić (Foto: http://www.vladars.net)

Čordaš je naglasio da Vlada Republike Srpske sprovodi značajne aktivnosti na realizaciji projekata namijenjenih upravo ovoj populaciji stanovništva i dodao da se posebna pažnja poklanja projektima održivog razvoja i zapošljavanja, saopšteno je iz Ministarstva.

On je istakao da je povratnicima potrebno obezbijediti, ne samo kuću, već je neophodna i infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje i zaposlenje, te da se tek tada može govoriti o održivom povratku i upravo zbog tih razloga Vlada Srpske i Ministarstvo izdvajaju sredstva za projekte održivog razvoja.

Čordaš je rekao da će u naredne dvije godine Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske realizovati projekte ukupne vrijednosti oko 80 miliona KM.

"Samo kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja biće izgrađeno oko 1.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj Srbima, Hrvatima i Bošnjacima", naglasio je Čordaš i dodao da postoji mogućnost da neki od projekata budu nastavljeni i u narednim godinama, tačnije u 2019. i 2020. godini.

On je pojasnio da, osim Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, postoji Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja, kao i Projekat obnove stambenih jedinica za raseljene osobe u BiH, te Projekat rekonstrukcije stambenog fonda, koji se finansira iz kredita.

Kada je riječ o Bošnjacima, Čordaš je istakao da su kroz redovni Program rješavanja problema raseljenih, povratnika i izbjeglica u proteklom periodu izdvojena znatna sredstva za realizaciju brojnih projekta obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica i izgradnje infrastrukture.

Bratić je istakao da su potrebna ogromna sredstva da bi se problemi riješili, ali je istakao da je svjestan činjenice da su budžetska sredstva ograničena i da nisu dovoljna da bi svi zahtjevi bili riješeni.

On se nada da će u narednom periodu budžetska sredstva za ovu populaciju stanovništva biti znatno povećana, te da će započeti zajednički projekti koji se finansiraju iz donatorskih i kreditnih sredstava biti završeni u planiranom roku.

Samo kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja povratnicima bošnjačke nacionalnosti u Prijedoru, Tesliću i Kotor Varošu biće obnovljeno i izgrađeno 77 stambenih jedinica ukupne vrijednosti oko 2.600.000 KM.

Izvor: SRNA