latinica  ћирилица
23/11/2017 |  13:38 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Nacrtom zakona predviđena zabrana pušenja u zatvorenim javnim mjestima

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji predviđa potpunu zabranu pušenja u zatvorenim javnim mjestima, među kojima su i ugostiteljski objekti.
Vlada RS - Foto: RTRS
Vlada RSFoto: RTRS

Rukovodilac Odsjeka za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić istakao je da će zakonom biti regulisane elektronske cigarete i sastav tankova za punjenje.

"Zakon reguliše oblast vitamina, aditiva i ostalih supstanci koje se dodaju cigaretama. Primjer je korištenje klinčića, koji predstavlja bronhodilatator, koji širi bronhije, tako da nikotin brže dolazi u pluća i krvotok", rekao je Šeranić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, neće biti dozvoljeno korištenje mentola u izradi cigareta, jer mentol prvenstveno kod mladih utiče na smanjenje gorčine cigareta i anestezira ždrijelo.

"Novina su kombinovana zdravstveno-vaspitna upozorenja. Na kutijama trenutno postoje pisana, a ovim se uvode i slikovna upozorenja", objasnio je Šeranić.

On je dodao da se novim zakonom zabranjuje prodaja duvana i duvanskih proizdvoda u zdravstvenim, vaspitno-obrazovnim i sportsko-rekreativnim ustanovama.

Cilj zakona je da se smanjuje broj pušača, prvenstveno broj djece i mladih koji počinju da puše, kao i da se smanji opterećenja na zdravstveni sistem s aspekta obolijevanja koja su direktno izazvana pušenjem.

On je dodao da posljednja istraživanja pokazuju da u Republici Srpskoj puši osam odsto djece uzrasta od 13 do 15 godina.

Vlada Republike Srpske usvojila je i informaciju o prvom sastanku privremenog IPA 2 odbora i zatražila od privremenog državnog IPA koordinatora da obezbijedi punu primjenu dogovorenog sistema koordinacije procesa evropskih integracija u BiH.

Primjena dogovorenog sistema neophodna je u procesu pripreme, programiranja, sprovođenja i izvještavanja o sprovođenju projekata finansiranih iz fondova EU.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je i informaciju o 2. sastanku pododbora za trgovinu, industriju, carinu i poreze između EU i BiH.

Vlada Republike Srpske zadužila je preduzeće "Aerodromi Republike Srpske" da pod istim uslovima kao i do sada finansira troškove aerodromskih usluga i taksi za liniju Beograd-Banjaluka-Beograd u periodu od 1. decembra 2017. do 30. novembra 2018. godine.

Vlada Srpske upoznala se o Informaciji o produženju ugovora o uslugama zemaljskog opsluživanja na aerodromu Banjaluka zaključenog između preduzeća "Aerodroma Republike Srpske" i preduzeća "Er Srbija".

Vlada je dala saglasnosti na red vožnje u željezničkom putničkom saobraćaju za 2017/2018. godinu, koji se zasniva na 19 putničkih vozova u unutrašnjem lokalnom saobraćaju, šest vozova u međuentitetskom lokalnom saobraćaju i četiri brza voza u međuentitetskom saobraćaju, koji saobraćaju na prugama Republike Srpske u 24 sata.

Red vožnje je sačinilo preduzeće "Željeznice Republike Srpske".

Donesena je odluka o prenosu prava svojine na nekretninama, nabavljenim sredstvima Vlade Republike Srpske i sredstvima opštine Rogatica radi stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske na opštinu Rogatica, bez naknade.

Riječ je o stambenom objektu sa 12 stambenih jedinica ukupne površine oko 469 metara kvadratnih, a ugovorena vrijednost radova iznosi 413.103 KM sa uračunatim PDV-om /učešće nadležnog ministarstva iznosi 360.218 KM, a učešće opštine Rogatica 52.885 KM/.

Vlada Republike Srpske odobrila je finansiranje izgradnje fiskulturne sale u opštini Јezero, iz donatorskih sredstava Vlade Srbije.
Procijenjena vrijednost projekta je 500.000 KM, od čega će iz donatorskih sredstva Vlade Srbije biti izdvojeno 391.166 KM, dok ostatak treba da obezbijedi opština Јezero.

Vlada je iz donatorskih sredstava Vlade Srbije odobrila i finansiranje nekoliko projekata u opštini Drvar, među kojima je i asfaltiranje puteva na području ove lokalne zajednice, za što je potrebno 259.600 KM.

"Od ukupnog iznosa, iz donatorskih sredstava biće izdvojeno 245.000 KM, dok će ostatak obezbijediti opština Drvar", saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Opštini Drvar odobren je i projekat izgradnje ulične rasvjete, čija je procijenjena vrijednost 243.000, od čega će se iz donatorskih sredstava biti obezbijeđeno 230.000 KM.

Za izgradnju raskrsnice u Drvaru, čija je procijenjena vrijednost 187.880 KM, iz donatorskih sredstava biće izdvojeno 177.000 KM, dok će nabavka opreme za Dom zdravlja u ovoj opštini, vrijednosti 30.000 KM u potpunosti biti finansirana donacijom Vlade Srbije.