latinica  ћирилица
23/11/2017 |  15:44 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Bijeljina- Protestni skup protiv nepravedne presude generalu Mladiću (VIDEO)

Predstavnici ratnih jedinica Vojske Republike Srpske i boračkih organizacija iz Bijeljine i Ugljevika poručili su da ne prihvataju sramnu presudu Haškog tribunala, kojom je komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor.
Udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata podržala generala Mladića - Foto: RTRS
Udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata podržala generala MladićaFoto: RTRS

Demobilisani borci istakli su da će ratnog komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića slaviti kao najvećeg heroja srpskog naroda u posljednjem vijeku, jer je Vojska Republike Srpske branila svoj narod i svoju teritoriju, što je i priznato Dejtonskim sporazumom priznanjem Republike Srpske.

Demobilisani borci i oficiri Vojske Republike Srpske istakli su da je ovaj protestni skup protiv nepravedne i sramne presude Haškog tribunala pokazao jedinstvo srpskog naroda, baš kao i tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u kojem je stvorena Republika Srpska.

Svi smo jedinstveni u stavu da general Ratko Mladić ne može biti ratni zločinac, nepravedno je osuđen i presuda Haškog tribunala nije doprinijela pomirenju u BiH - poručili su pripadnici ratnih jedinica Vojske Republike Srpske i demobilisani borci, članovi boračkih organizacija Sembersko-majevičke regije.

Budimir Gavrić, pensionisani general Vojske Republike Srpske, kaže da lično veoma dobro poznaje generala Mladića i da zna da on nikada nije naredio, niti bi, prije svega, kao čovjek, a i kao general mogao tako nešto da uradi.

- To na sudu nije dokazano i tu odluku suda, odnosno presudu, mi ne priznajemo - naglasio je Gavrić.

Miodrag Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Bijeljina, rekao je da su odlučni da će da nastave onim putem kojim su išli i do sada.

- Mi ćemo generala slaviti kao najvećeg heroja srpskog naroda u posljednjem vijeku, a Vojska Republike Srpske će i dalje ponosno da obilježava svoje praznike i značajne datume. Mi smo ponosni na Republiku Srpsku koju smo krvlju odbranili - poručio je Stevanović.

Vojska Republike Srpske sa svojim komandantom,generalom Mladićem, odbranila je srpski narod i svoju teritoriju čime je najviše zaslužna za stvaranje Republike Srpske, priznate Dejtonskim sporazumom.

- Zamislite da neko sad kaže da smo mi zločinci koji smo branili svoja dvorišta, svoje porodice i djecu. Dali smo 23.000 žrtava za ovo što danas imamo - rekao je Niko Kisić, iz porodica poginulih boraca i nestalih civila Bijeljina.

Јovan Marinković, iz Boračke organizacije Ugljevik, kaže da sve dok ga oni budu više osuđivali, mi ćemo od njega praviti većeg heroja, sve dok oni budu govorili da je on zločinac, on je za nas svetac.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine i nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske, istakao je da je Vojska Republike Srpske ta koja je branila svoj narod, te da nije osvajala teritorije i svi mi koji smo bili u Vojsci Srpske, sada smo tu gdje smo bili prije rata.

Demobilisani borci i oficiri ratnih jedinica Vojske Republike Srpske kažu da će nastaviti sa podrškom generalu Mladiću i sa protestima protiv prvostepene presude Haškog tribunala.