latinica  ћирилица
23/11/2017 |  18:03 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

ANURS- Dvodnevni skup o visokom obrazovanju (VIDEO)

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srpska akademija nauka i umetnosti organizovale su skup "Visoko obrazovanje - putevi u razvoju i stranputice". Oko 50 učesnika danas i sutra izlaže teme, i diskusijama traži rješenja. Biće objavljen i zbornik radova.
Banjaluka - naučni skup - Foto: SRNA
Banjaluka - naučni skupFoto: SRNA

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je danas da je neophodno postaviti naučne i teorijske temelje novog univerziteta koji će imati drugačiju primjenu Bolonjske povelje.

Kuzmanović je rekao da će dvodnevni naučni skup "Visoko obrazovanje - putevi i stranputice" u Banjaluci imati značajnu ulogu u tome.

- Osim toga, na skupu ćemo pokušati bar donekle da otkrijemo probleme koji opterećuju univerzitet danas. Univerzitetska zajednica zaslužuje bolji, sigurniji i značajniji tretman - rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci prije početka naučnog skupa.

Predsjednik Organizacionog odbora naučnog skupa akademik Drago Branković smatra da je jedan od osnovnih problema univerziteta što nije uspostavljen bolonjski sistem studija.

- Napravili smo mješavinu – malo bolonjskog sistema i malo tradicije, a očito da to ne funkcioniše. Na tom planu nismo dobro definisali ni načine finansiranja visokog obrazovanja, dok sa demografskog aspekta pada broj sadašnjih i budućih studenata, a kvalitet nastave nije na zavidnom nivou - naveo je Branković.

Osim toga, dodao je on, nisu uspostavljene doktorske studije prema bolonjskim zahtjevima.

- Rok da to sve završimo imali smo prvo do 2010, a zatim do 2020. godine, a mi još nismo uradili što smo trebali. Pitanje je šta ćemo kao potpisnici Bolonjske deklaracije, nakon 2020. godne, ako to ne završimo uspješno - rekao je Branković.

On je napomenuo da je jedan od ciljeva skupa da se sa aspekta nauke otkrije koji su to korjeni problema koji se javljaju u visokom obrazovanju.

- Želja nam je da kao naučnici pomognemo da se ta pitanja i problemi riješe na adekvatan način - rekao je Branković.

On kaže da se na skupu očekuje pedesetak učesnika koji će govoriti o različitim temama, kao što su modeli organizovanja visokog obrazovanja, uspostavljanje kvaliteta, kao i načini njegovog finansiranja.

Predsjednik Odbora za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti Dušan Todorović rekao je da visoko obrazovanje predstavlja značajan ključ za dalji razvoj, kako Srbije tako i Republike Srpske, te da je potrebno posebnu pažnju posvetiti problemima koji se javljaju.

- Nauka ima svjetski, a ne lokalni karakter, te se lično zalažem za mnogo jaču saradnju naših univerziteta s velikim svjetskim univerzitetima i naučnim institucijama na kojima mladi ljudi treba da se usavršavaju - rekao je Todorović.

Izvor: RTRS/SRNA