latinica  ћирилица
23/11/2017 |  18:18 ⇒ 24/11/2017 | 07:45 | Autor: RTRS

Borci, logoraši i žrtve rata ogorčeni presudom Mladiću (VIDEO)

Nepravosnažna haška presuda generalu Ratku Mladiću,kojom je osuđen na doživotni zatvor, ujedinila je demobilisane borce, porodice poginulih i nestalih boraca i civila, kao i civilne žrtve rata iz Srpske.
Udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata podržala generala Mladića - Foto: RTRS
Udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata podržala generala MladićaFoto: RTRS

Nikada neće prihvatiti da je ratni komandant Vojske Republike Srpske počinio ratne zločine. Oštro osuđuju izjavu Bakira Izetbegovića, da srpski narod Mladića ne bi smio zvati herojem.

Bakiru Izetbegoviću bi bilo bolje da govori o 536 logora za Srbe u Federaciji BiH tokom proteklog rata, nego o generalu Ratku Mladiću, izjavio je Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, reagujući na Izetbegovićevu izjavu da srpski narod Mladića ne bi smio zvati herojem.

Na Izetbegovićevu izjavu oštro su reagovale i žene žrtve rata iz Republike Srpske, navodeći da ako član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović želi da govori o pomirenju, prvo treba da počisti ispred svog praga, a zatim da opominje druge.

Božica Živković Railić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, kaže da je Izetbegović oslobodio Ejupa Ganića kada je uhapšen u Londonu, Јovana Divjaka kada je uhapšen u Beču, kao i da je uticao na pravosuđe i sastajao se sa Naserom Orićem koji teški ratni zločinac. Ko slavi zločince, a ko se u stvari branio? - pita Railićeva.

Svi smo jedinstveni u stavu da general Ratko Mladić ne može biti ratni zločinac, da je nepravedno osuđen i da presuda Haškog tribunala nije doprinijela pomirenju u BiH - ,poručili su i pripadnici ratnih jedinica Vojske Republike Srpske i demobilisani borci, članovi boračkih organizacija Sembersko-majevičke regije.

Budimir Gavrić, pensionisani general Vojske Republike Srpske, kaže da lično veoma dobro poznaje generala Mladića i da zna da on nikada nije naredio, niti bi, prije svega, kao čovjek, a i kao general mogao tako nešto da uradi.

- To na sudu nije dokazano i tu odluku suda, odnosno presudu, mi ne priznajemo - istakao je Gavrić.

Miodrag Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Bijeljina, rekao je da su odlučni da će da nastave onim putem kojim su išli i do sada.

- Mi ćemo generala slaviti kao najvećeg heroja srpskog naroda u posljednjem vijeku, a Vojska Republike Srpske će i dalje ponosno da obilježava svoje praznike i značajne datume. Mi smo ponosni na Republiku Srpsku koju smo krvlju odbranili - poručio je Stevanović.

Vojska Republike Srpske sa svojim komandantom,generalom Mladićem, odbranila je srpski narod i svoju teritoriju čime je najviše zaslužna za stvaranje Republike Srpske, priznate Dejtonskim sporazumom.

- Zamislite da neko sad kaže da smo mi zločinci koji smo branili svoja dvorišta, svoje porodice i djecu. Dali smo 23.000 žrtava za ovo što danas imamo - rekao je Niko Kisić, iz porodica poginulih boraca i nestalih civila Bijeljina.

Јovan Marinković, iz Boračke organizacije Ugljevik, kaže da sve dok ga oni budu više osuđivali, mi ćemo od njega praviti većeg heroja, sve dok oni budu govorili da je on zločinac, on je za nas svetac.

Sa porukom da se otadžbina brani svim snagama, na Sokocu su postavljeni bilbordi sa slikom komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.