latinica  ћирилица
23/11/2017 |  22:18 ⇒ 22:19 | Autor: RTRS

Novosti: Političko Sarajevo pokušava da iskoristi presudu za reviziju Dejtona

Politička bošnjačka elita iz Sarajeva, uz pomoć zapadnih krugova, pokušava da iskoristi presudu generalu Ratku Mladiću za još jači pritisak za reviziju Dejtonskog sporazuma i slabljenje Republike Srpske i diskreditaciju Srbije - saznaju Novosti u diplomatskim krugovima.
Bakir Izetbegović - Foto: Anadolija
Bakir IzetbegovićFoto: Anadolija

Okidač za ovu ofanzivu je ocjena sudskog vijeća da je ratni komandant Vojske Republike Srpske bio na direktnoj vezi sa Generalštabom u Beogradu, što bošnjački krugovi predvođeni Bakirom Izetbegovićem vide kao šansu za oživljavanje neke nove tužbe protiv Srbije.

Ipak, "oluja" iz Sarajeva teško da može proći jer za ovu ideju nema nikakvog pravnog osnova, pišu Novosti.

- Kod generala Mladića se radi o ličnoj odgovornosti. Ne postoji nikakav pravni osnov po kojem bi se mogla bilo kakvom sudu podnijeti tužba protiv Srbije ili Republike Srpske. To je samo još jedan apsurd koji se plasira u javnost - kaže Krstan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH, ocjenjujući ovakve najave kao prikupljanje jeftinih političkih poena.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kaže da priča koja se pojavila nakon presude generalu Mladiću o novim tužbama nikako ne može doprinijeti jačanju pomirenja u regionu, a pogotovo u odnosu Srbije i BiH.

- Vrijeme je da se svi u regionu okrenu pomirenju i da se nastavi raditi na dobrim odnosima na relaciji Srbija - BiH. Moramo prestati da se vraćamo u prošlost i krenuti u budućnost - ističe Crnadak.

Izvor: Večernje novosti