latinica  ћирилица
23/11/2017 |  22:38 | Autor: RTRS

Na čelu Pravobranilaštva BiH Mandić, Velić i Ljubić

Savjet ministara BiH imenovalo je Mlađena Mandića za pravobranioca BiH, a Ismeta Velića i Mariofila Ljubića za njegove zamjenike, čime je okončana skoro godinu dana duga procedura u vezi s ovim imenovanjima.
Pravobranilaštvo BiH - Foto: RTRS
Pravobranilaštvo BiHFoto: RTRS

Prema pisanju federalnih medija, imenovanje Velića na ovu poziciju nije bilo očekivano. Prvorangirana na listi bošnjačkih kandidata bila je Fazila Musić, a favorit predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića bila je Zikreta Ibrahimović, v.d. zamjenika pravobranioca.

Zvizdić je Ibrahimovićevu imenovao na tu poziciju prije skoro godinu i zbog nje se, kako tvrde federalni mediji, čitav  proces i odugovlačio. istovremeno, ministari iz SDA u Savjetu ministara, Adil Osmanović i Semiha Borovac, nisu bili za izbor Ibrahimovićeva, zbog čega je kompomis bio izbor Velića.

U međuvremenu, Zikreta Ibrahimović podnijela je krivičnu prijavu protiv Belme Skalonjić, predstavnice Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, i Nevena Akšamije, direktora Agencije za državnu službu BiH.

Ibrahimovićeva je prijavu podnijela zbog krivičnog djela povrede prava iz radnog odnosa i ovaj predmet je u radu. Kako se navodi, ona Akšamiju tereti što je prošle godine imenovao Skalonjićevu za predstavnicu kao prvorangiranog kandidata, a na istu poziciju konkurisala je i Ibrahimovićeva.

Izvor: Avaz