latinica  ћирилица
24/11/2017 |  12:05 | Autor: RTRS

Vang Јi: Peking će pomoći ponovnoj izgradnji Sirije

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Јi je izjavio da će Kina pomoći ponovnoj izgradnji Sirije i da se nada da će Sirija pokazati fleksibilnost u mirovnim pregovorima, prenijeli su kineski mediji.
Alep, Sirija  (Foto:Sputnik/ Mikhail Voskresenskiy) -
Alep, Sirija (Foto:Sputnik/ Mikhail Voskresenskiy)

On je na sastanku sa višim pomoćnikom sirijskog predsjednika Bašara el Asada tokom posjete Kini Boutainom Šabanom rekao da se povećala angažovanost Pekinga vezano za budućnost političkog rješenja u Siriji i da vjeruje da Kina može da doprinese pregovorima o zvaničnom mirovnom procesu u Ženevi.

"Kina se nada da sirijska strana može da iskoristi priliku, pokaže fleksibilnost i unaprijedi dijalog i pregovore, kako bi se postigli konkretni rezultati", izjavio je Vang.

On je dodao da bi međunarodna zajednica trebalo da naglasi važnost ponovne izgradnje Sirije i da je aktivno podrži i da će Kina da pojača napore ka postizanju tog cilja.

Šaban je pozdravio odluku Kine da igra veću ulogu u procesu pronalaženja političkog rješenja u Siriji.

Kina se oslanja na uvoz nafte iz područja Bliskog istoka, dok regionalnu dplomatiju uglavnom prepušta drugim stalnim članovima Savjeta bezbjednosti UN, prije svih SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Rusiji.

Međutim, u posljednje vrijeme Kina pokušava da se više umiješa, slanjem izaslanika, u namjeri da pomogne pronalasku diplomatskog rješenja za nasilje, kao i pozivanjem izaslanika i sirijskih vlasti i sirijske opozicije.

Kina se, takođe, nada da bi se mirom na Bliskom istoku završila i umiješanost Ujgura sa zapada zemlje u aktivnosti militantnih grupa u Siriji i Iraku.

Lideri Rusije, Turske i Irana saglasili su se u srijedu, 22. novembra, oko podrške političkom procesu u Siriji, kao i oko sponzorisanja pregovora u ruskom gradu Sočiju, kako bi pokušali da okončaju oružane sukobe u Siriji.

Izvor: Srna