latinica  ћирилица
24/11/2017 |  16:30 ⇒ 16:31 | Autor: RTRS

Beograd- Razgovarano o unapređenju saradnje u oblasti bezbjednosti i odbrane

Članovi Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove istakli su danas u razgovoru sa delegacijom ruskog Savjeta Federacije da Srbija čvrsto brani poziciju vojne neutralnosti i nastoji da sarađuje sa svim bezbjednosnim organizacijama s ciljem zaštite nacionalne bezbjednosti.
Skupština Srbije - Foto: RTRS
Skupština SrbijeFoto: RTRS

Tokom sastanka u Beogradu bilo je riječi o unapređenju saradnje u oblasti bezbjednosti i odbrane, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Član skupštinskog Odbora Milovan Drecun rekao je da se Srbija trenutno suočava sa izazovima na spoljašnjem i unutrašnjem planu, poput uvođenja sankcija Rusiji i zatvaranju Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koji je imao značajnu ulogu u spasavanju ljudi tokom poplava 2014. godine.

Drecun kaže da sa druge strane postoji uslovljavanje Srbije članstvom u EU da prizna nezavisnost Kosova, te da je od velikog značaja podrška Rusije u Ujedinjenim nacijama po pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

On je ponovio da Srbija ima principijelni stav po pitanju strateškog partnerstva sa Rusijom i da neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

"Unapređenje vojne saradnje između dve zemlje može doprineti intenziviranje saradnje između dva parlamenta", rekao je Drecun.

On je naveo da se Srbija suočava sa globalnim bezbjednosnim izazovima, kao što je međunarodni terorizam i ekstremizam i da nedvosmisleno pruža otpor i bori se protiv svih oblika kriminala.

Zamjenik predsjednika Komiteta za međunarodne poslove Savjeta Federacije Andrej Klimov naglasio je da je stav Rusije po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova nepromjenljiv, kao i da Moskva poštuje evropski put Srbije.

Klimov se saglasio sa Drecunom da je pitanje međunarodnog terorizma jedno od najvećih bezbjednosnih izazova današnjice i da treba sarađivati u toj borbi.

On je informisao članove Odbora da je Savjet Federacije osnovao Komisiju za zaštitu državnog suvereniteta i sprečavanje miješanja u unutrašnje poslove Ruske Federacije, s ciljem odbrane i zaštite nacionalnog suvereniteta.

U tom smislu, Klimov je predložio formiranje radne grupe Skupštine Srbije i uspostavljanje saradnje sa Komisijom, čime bi se na parlamentarnom nivou radilo na rješavanju bezbjednosnih izazova.

Izvor: Srna