latinica  ћирилица
24/11/2017 |  16:36 ⇒ 25/11/2017 | 08:17 | Autor: RTRS

U Vladi Srpske konsultacije o budžetu (VIDEO)

U Vladi Srpske danas su nastavljene konsultacije o budžetu za 2018. i programu ekonomskih reformi u naredne dvije godine, završne konsultacije biće održane sutra.
Konsultacije u Vladi - Foto: RTRS
Konsultacije u VladiFoto: RTRS

U 10.00 časova predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministri u Vladi Srpske održaće završne konsultacije sa socijalnim partnerima o izradi budžeta Srpske za narednu godinu i programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020. godina.

Pres konferenciju nakon konsultacija prenosiće Televizija Repubike Srpske.

Premijerka Željka Cvijanović danas je razgovarala sa poljoprivrednicima, borcima, udruženjima invalida i žrtava rata. Iz Vlade je saopšteno da je uvažena većina sugestija socijalnih partnera.

Predsjednica Vlade sastala se i sa predstavnicima Republičke organizacije poginulih i nestalih boraca, logoraša, civilnih žrtava rata i veterana. Na konsultacijama danas i predstavnici lokalnih zajednica.

Sastanci u Vladi počeli su jutros. Prvi su stigli predstavnici Saveza gradova i opština. Postignut je dogovor o dodatnoj podršci izuzetno nerazvijenim opštinama i to u vidu sufinansiranja njihovih projekata.

"Mi smo imali zahtjev da se taj grant poveća, pored onih dva miliona koja dolaze tranšom, da uvedemo jednu poziciju od 500.000 do milion KM. Mislim da bi se to moglo realizovati", rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske.

"Ljudi imaju kvalitetne projekte, apliciraju, ali u vrijeme kad treba da obezbijede učešće, koje je nekad simbolično 20 do 30.000 KM, desi se da dobiju sudsku presudu, ne mogu ispuniti tu obavezu i naravno projekat propadne. Cilj je da im olakšamo ovu vrstu apliciranja za projekte, koji će donijeti i investicije", istakla je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Više novca traže i poljoprivrednici. Njihov zahtjev bio je povećanje agrarnog budžeta u odnosu na sadašnji iznos od 60 miliona KM, kako bio imao razvojni karakter.

"Smatramo i dalje da visina tog budžeta treba biti šest odsto od ukupnog republičkog budžeta, kako je to zakonski predviđeno. Nismo tražili konkretno koliko bi povećanje moglo biti, jer nema mogućnosti da Vlada podigne nivo tog budžeta", naglasio je Ranko Sarajlić iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Povećanju se nadaju i ratni vojni invalidi. Traže da se lična invalidnina poveća pet odsto.

"Od ostatka sredstava sa budžetskog granta za isplate ličnih invalidnina uvijek ostane dio i smatramo da se iz toga mogu povećati invalidnine za dva odsto, pa da se budžetom planira još tri odsto", uvjeren je Dragan Vrhovac, predsjednik Predsjedništva Saveza RVI Republike Srpske.

Prijedlog je i da se za 300 pripadnika ove kategorije obezbijedi pomoć u vidu samozapošljavanja od po 2.500 KM.

Otvorena su i pitanja banjskog liječenja. Za amputirce, ostvarivanje prava na ortopedska pomagala i banjsku rehabilitaciju predstavljaju osnovne zahtjeve, što će se, poručuju, rješavati posredstvom resornog ministarstva.

Republika Srpska konačno dobija i Zakon o zaštiti žrtava ratne torture.

Predsjednik Republičkog udruženja žena žrtava rata Božica Rajilić rekla je da je na konsultacijama usaglašen okvirni tekst zakona o zaštiti žrtava ratne torture koji bi do kraja godine trebalo da uđe u skupštinsku proceduru.

"Kategorija koja je svih ovih godina bila na marginama svih društvenih zbivanja konačno će dobiti svoje mjesto. Ovakav zakon Republika Srpska nikada nije imala. Ovo je prvi put da je neko prepoznao problem žrtava ratne torture i analizirao taj problem", rekla je Rajilićeva.

Za pregovarački sto sjeli su i predstavnici boračkih kategorija. Kao glavno pitanje apostrofirali su rješavanje pitanja boraca koji nisu ispunili uslove za ostvarivanje penzije.

"Riječ je o nešto manje od 3.500 boraca, koji imaju manje od 15 godina uplaćenog staža, a više od 65 godina života i koji prema zakonskim rješenjima ne mogu ostvariti pravo na penziju", pojasnio je Duško Miletić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Razgovarano je i o statusu ove organizacije i stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija.