latinica  ћирилица
24/11/2017 |  17:39 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

SM: Utvrđene Izmjene i dopune Zakona o radu

Savjet ministara utvrdio je, i uputiće u parlamentarnu proceduru, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, sa korekcijama usvojenim na sjednici.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Izmjenama i dopunama Zakona o radu postojeća rješenja usklađuju se sa praksom i međunarodnim principima u ovoj oblasti, saopšteno je iz Savjeta ministara.

"Dopunama je, između ostalog, omogućeno da pravo na skraćeno radno vrijeme ima jedan od roditelja djeteta sa psihofizičkim smetnjama", navedeno je u saopštenju.

Istovremeno su pooštrene novčane kazne za poslodavce u slučaju kršenja zakona o radu.

Definisana je i obaveza vođenja evidencije zaposlenih u organima uprave i institucijama sa javnim ovlaštenjima i usaglašeni i ujednačeni uslovi za korištenje godišnjeg odmora za sve zaposlene u institucijama BiH.

Savjet ministara utvrdio je prijedlog sporazuma o saradnji između Savjeta ministara i Vlade Srbije u procesu pristupanja EU.

Na ovaj način BiH i Srbija intenziviraju politički dijalog i saradnju usmjerenu ka integraciji u EU u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te tako jačaju saradnju u regionu.

Uz jačanje stalnog političkog dijaloga o bilateralnim i multilateralnim pitanjima, ovim sporazumom unapređuje se i operativna saradnja nadležnih tijela dvije zemlje, usmjerena na integraciju u EU.

BiH i Srbija ovim sporazumom istovremeno podstiču međusobno unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje u okviru zone slobodne trgovine. Zaključivanje ovog bilateralnog sporazuma doprinijeće daljem razvoju odnosa između EU i BiH, saopšteno je iz Savjeta.

Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika iz BiH predložen je ministar inostranih poslova.

UTVRĐEN SPORAZUM O GRANTU ZA IZGRADNjU MOSTA U GRADIŠCI

Savjet ministara utvrdio je danas prijedlog sporazuma između BiH i Evropske investicione banke o investicionom grantu vrijednom 6,8 miliona evra za izgradnju mosta na Savi u Gradišci.
Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju prceduru, a za potpisnika predložen je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Projekat izgradnje mosta u Gradišci u jednakim omjerima finansiraju BiH i Hrvatska, s tim da postupak izbora izvođača radova sprovodi hrvatska strana, a nadzora BiH.

Savjet ministara prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke i Јavnog preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" na izgradnju auto-puta Banjaluka-Doboj B, vrijednog 47 miliona evra.

Trasa auto-puta Banjaluka-Doboj duga je 72 kilometra i paralelna je sa Koridorom 10 u Hrvatskoj, te se spaja sa Koridorom "Pet ce".

U saopštenju se navodi da će auto-put Banjaluka-Doboj unaprijediti saobraćajne kapacitete i uvezati zapadne i istočne dijelove Republike Srpske, te pružiti bolje usluge vozačima.

Savjet ministara odredio je delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o saglasnosti na uvećanje zajma za 10 miliona evra i prihvatanju uvećanja obaveza po Ugovoru o garanciji između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju auto-puta Banjaluka-Doboj, faza 1.

Ova sredstva biće utrošena za završetak izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, dionica Prnjavor-Doboj, dužine 36,6 kilometara, uključujući 22,6 kilometra lokalnih puteva.

Prihvaćena je i inicijativa Ministarstva finansija i trezora i određena delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o garanciji, koji se odnosi na Ugovor između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj o zajmu za Projekat Koridor "Pet ce" u Republici Srpskoj, dio 1.

Riječ je o garanciji za zajam vrijedan 70 miliona evra sa rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda za Јavno preduzeće "Auto-putevi Republike Srpske".

Sredstva su namijenjena za izgradnju glavne trase auto-puta na Koridoru "Pet ce" od petlje Јohovac do petlje Rudanka i dionice auto-puta od 6,1 kilometar između te dvije petlje, plus prilazni put sa dvije trake dužine oko jedan kilometar za povezivanje sa postojećim magistralnim putem, uključujući i prelaz preko rijeke Bosne.

Razmotren je i prijedlog za zaključivanje memoranduma o razumijevanju između Savjeta ministara i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na saradnju u pružanju podrške inicijativi za investicionu klimu i upravljanje za BiH.

Prijedlog memoranduma biće upućen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Memorandumom se kreira okvir saradnje između Evropske banke za obnovu i razvoj i BiH radi poboljšanja razvoja privatnog sektora, jačanja investicione klime i promovisanja dobrog upravljanja uspostavljanjem Investicionog savjeta uz podršku ove banke.

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog memoranduma o razumijevanju o trgovinskoj promociji i ekonomskoj kooperaciji između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kineske korporacije za izvoz i osiguranje kredita.

Cilj je da se unaprijede međusobni odnosi i uspostavi dobra osnova za izgradnju dugoročne sveobuhvatne saradnje dvije zemlje i njihovih preduzeća u BiH, Kini i trećim tržištima.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Savjet ministara je donio odluku o formiranju pregovaračkog tijela BiH za mirno rješavanje međunarodnih investicionih sporova.

Formiranjem pregovaračkog tijela želi se obezbijediti blagovremeno, koordinisano i efikasno djelovanje nadležnih institucija u predstavljanju i zaštiti interesa BiH u postupku mirnog rješavanja međunarodnih investicionih sporova pokrenutih protiv BiH.

Pregovaračko tijelo čine po jedan predstavnik iz ministarstava spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, pravde, finansija, spoljnih poslova BiH i Pravobranilaštva BiH, uz ad hok članove koji će biti imenovani iz pravnog lica koje je prouzrokovalo spor, entitetskih ministarstava ili nadležnih institucija entiteta, kantona ili Brčko distrikta, uključujući i nadležna pravobranilaštva.

Na prijedlog Pravobranilaštva BiH, Savjet ministara u pregovaračko tijelo može imenovati i spoljnog stručnjaka sa relevantim iskustvom u međunarodnom arbitražnom, odnosno investicionom pravu.

Savjet ministara usvojio je kombinovani peti i šesti periodični izvještaj BiH o sprovođenju Konvencije o pravima djeteta, u kojem se navodi da je od podnošenja posljednjeg izvještaja ostvaren napredak u zaštiti dječijih prava, te da se nastavljaju aktivnosti na daljem ispunjavanju preporuka u ovoj oblasti.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ovaj će izvještaj dostaviti Komitetu UN za prava djeteta.

Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, imenovao je Interresornu radnu grupu za analizu stanja u sportskim savezima BiH i predlaganje odgovarajućih rješenja za probleme u ovoj oblasti.

Izvor: SRNA