latinica  ћирилица
24/11/2017 |  19:41 ⇒ 25/11/2017 | 12:45 | Autor: RTRS

Ko slavi "Dan državnosti BiH"? (VIDEO)

U jednom dijelu BiH praznik, u drugom sasvim običan dan. Federacija 25. novembar obilježava kao Dan državnosti BiH. I dok političari iz Srpske ovaj praznik negiraju, u drugom entitetu obilježiće ga svečano. A i njih je sve manje.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Godina nova-priča stara. Јoš jedan 25. novembar i još jedan kamen spoticanja bh političkih elita.

Dok Bakir Izetbegović dijeli čestitke i podsjeća na vrijednosti sa prvog zasijedanja ZAVNOBIH-a '43. srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ove godine ponavlja-nametnutni datumi ne mogu biti praznici.

"Moj stav o 25. novembru poznat je već 20 godina, a šta intimno mislim o ovom datumu drugo je pitanje. Neću obilježavati 25. novembar, jer se na silu i bez uvažavanja tuđeg mišljenja, ono što se misli u dijelu BiH, pokušava nametnuti u cijeloj BiH", kategoričan je Ivanić.

Ako ništa bar oko toga saglasna je velika većina političkih lidera u Srpskoj. Da 25. novembar nije i ne treba biti svečani dan, misle i lideri DNS-a, SP-a i PDP-a.

"Ko smatra da treba, neka ga obilježava, a mi ne treba da doprinosimo tome", jasan je Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

"Da se praznuje očito oko toga nema saglasnosti i treba prestati činiti te napore da se nameće praznovanje onih događaja oko kojih nema saglasnosti u ovoj zemlji", rekao je Petar Đokić, predsjednik SP-a.

"Dan koji nemamo namjeru da slavimo, ali očito da ga jedan dio BiH slavi. Mi to ne želimo da osporavamo, kao što i mi slavimo 9. januar i ne želimo da to iko osporava", poručuje Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

I za srpska udruženja koja okupljaju žrtve proteklog rata 25. novembar ne budi emocije.

"Nas interesuje Dan Republike Srpske i mi ćemo sve svoje snage usmjeriti da obilježimo taj dan", istakao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Da je i u Federaciji sve manje okupljenih oko takozvanog Dana državnosti BiH pokazuje i to što će, prvi put u ovom mandatu, goste u kabinetu Bakir Izetbegović primati sam. Hrvatski član Predsjedništva od toga je odustao, jer Izetbegović nije htio da obilježavanje prilagodi njegovim obavezama.

"Bojim se da način na koji smo to uradili svjesno ide ka tome da taj dan obilježe isključivo Bošnjaci ili čak bih rekao predstavnici SDA. Ne znam zašto je to sve trebalo uraditi na ovaj način, ali evo, to vam je jedina istina", pojašnjava Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Paradoks je da je tog 25. novembra 1943. jedan od važnijih zaključaka sa zasijedanja ZAVNOBiH-a definisanje BiH kao jedinstvene i nedjeljive u kojoj svi narodi imaju jednaka prava.

Istovremeno 74 godine poslije svaki datum, važan za Republiku Srpsku, u drugom dijelu BiH se smatra spornim i odbija se praznovati.