latinica  ћирилица
24/11/2017 |  20:04 ⇒ 25/11/2017 | 18:17 | Autor: RTRS

"Dan državnosti BiH"-prekrajanje ili zloupotreba istorije? (VIDEO)

Prekrajanje ili zloupotreba skorije, ili ranije, istorije postala je već praksa sarajevskih zvaničnika. Dok se svakog, pa i ovog 25. novembra "zaklinju" u antifašizam, protjeruju ga sa sarajevskih ulica i trgova!
Dan državnosti u BiH - istorijski aspekt - Foto: RTRS
Dan državnosti u BiH - istorijski aspektFoto: RTRS

U sarajevskom "karnevalu" patriotizma, antifašizma, državnosti opet su se u plavo-žutoj boji, zašarenile ulice.

Zastavama, nerijetko i naopako okrenutim, "dekorisane" su bandere, putna signalizacija, trgovine. Karnevalsko skrnavljenje trajaće nekoliko dana-dok se defile-najčešće predvođen nasljednikom tvorca Islamske deklaracije Bakirom Izetbegovićem –sa cvijećem u rukama ne uslika pored nekolicine preostalih simbola antifašizma.

Pljuštaće priče o "obnovljenoj" vijekovima staroj državnosti BiH u postojećim "istorijskim" granicama. No istorija je u gradu na Miljacki, odavno postala "historija"!

"Onaj ko pročita Rezoluciju ZAVNOBIH-a i druge dokumente odmah mu je jasno da tu nema ni riječi koje govore o državnosti. Zato je prva velika zabluda da je ZAVNOBIH obnovio državnost BiH", rekao je Draga Mastilović, istoričar.

Zabluda ima još. "Zabluđeli" su zaboravili i da je tačka 4 Rezolucije, definisala novu Јugoslaviju kao državu slobodnih naroda, a ne suverenih država! Namjerno ili slučajno "zaboravljaju" i da je više od polovine vijećnika ZAVNOBIH-a u Mrkonjić gradu, bilo srpske nacionalnosti. A Srbi ni tada nisu htjeli čvrstu "granicu na Drini".

Ni ovo ne smeta sarajevskim paraistoričarima u dugogodišnjem horskom oktobarskom nastupu o "državnosti BiH" utemeljenoj ko zna kada i obnovljenoj u Mrkonjiću. Dok preostale mjesece u godini koriste za "protjerivanje" antifašista, pa tako i prvog predjsednika ZAVNOBIH-a.

Vojislav Kecmanović Đedo u Sarajevu, odavno više ne stanuje. Јedinu ulicu u gradu "preoteo" mu Nusret Šišić Dedo, "rahmetli" pripadnik Zelenih beretki koji se, da li zbog pranja biografije drugih, dovodi u vezu sa ubistvima srpskih civila u ratnom Trnovu. Kako je u "antifašističkom" Sarajevu Đedo evoluirao u Dedu, znaju "historičari".

ZAVNOBIH ili AVNOЈ!? Svejedno-bitno je samo da se "historija" prilagodi dnevno-političkim potrebama. I da sa bandera vise zastave, iste one koje je, kao i moga druga oličenja bh. "državnosti" nametnuo visoki predstavnik!

Ne znaju "slavljenici" antifašističke državnosti ni zašto je iz grada na Miljacki nestao trg Đure Pucara Starog, Bulevar AVNOЈA, ulica Save Kovačevića ili Pere Kosorića...Ni zašto su "vaskrsli" Mladi muslimani, Busuladžići, Đoze i oni oficiri Handžar divizije i Hitlerovi sljedbenici.

"Јa bih bio ubijeđen u njihov antifašizam kada bi recimo Bakir Izetbegović posjetio Korićku jamu gdje su posmrtni ostaci 140 Srba koje su samo za jednu noć pobili njegovi sunarodnici iz Handžar divizije predvođeni hodžom Muharemom Glavinićem iz Gacka", kaže Draga Mastilović, istoričar.

Neće sarajevski defile put Korićke jame. Јer nisu ni svih prošlih godina kada su u gradu na Miljacki heroji evoluirali u teroriste, a fašisti u antifašiste. Za to vrijeme "učiteljica života-istorija" umjesto univerzalne vrijednosti iz multi grada pronosila je breme razdora i netrpljivosti u BiH!