latinica  ћирилица
02/12/2017 |  14:54 | Autor: RTRS

Sačuvani kivoti sa svetim moštima u izgoreloj Crkvi Svetog Save u Njujorku

Njegovo preosveštenstvo episkop istočnoamerički Irinej izvjestio je Episkopski savjet za Sjevernu i Јužnu Ameriku o toku radova na obnovi Crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorjela u požaru, kao i da su pod gomilama ruševina nađeni kivoti sa svetim moštima koji su se nalazili u toj crkvi.
Crkva Svetog Save u Njujorku (foto: nypost.com) -
Crkva Svetog Save u Njujorku (foto: nypost.com)

Episkopi Srpske pravoslavne crkve sa američkog kontinenta - episkop novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin, kanadski Mitrofan, zapadnoamerički Maksim, istočnoamerički Irinej, kao i zamjenik mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, episkop Kirilo dioklijski, održali su redovnu sjednicu Episkopskog savjeta za Sjevernu i Јužnu Ameriku u Libertvilu, kod Čikaga.

"Episkop Kirilo je u ime mitropolita Amfilohija zahvalio Savjetu na dosadašnjoj finansijskoj i drugoj pomoći pri ustrojstvu SPC u Јužnoj i Centralnoj Americi i umolio Savjet da tu pomoć poveća", navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske SPC sa Cetinja.

Episkop Longin je obavijestio Savjet o radovima na rekonstrukciji zgrada u kompleksu manastira Libertivil u sklopu koje su urađeni uvodni radovi, a za završetak će trebati velika novčana sredstva.

Episkop Mitrofan je kao dekan izvijestio o radu Teološkog fakulteta u Libertivilu i Savjet je usvojio budžet ove visokoškolske ustanove, navodi se u saopštenju.

Na zasjedanju je bilo govora i o nizu značajnih jubileja za SPC, kao što je proslava 800 godina autokefalije SPC i u tom smislu je episkop Maksim predložio da počnu pripreme za tu proslavu, što je Savjet i usvojio.

Vladika Maksim je inicirao i razgovor o reorganizaciji SPC u Americi i ukazao potrebu da se savjet aktivno uključi svojim prijedlozima u izradi rješenja koja će biti unesena u novi ustav SPC koji je u izradi.

Usvojen je prijedlog da se omoguće uslovi za stvaranje dvije nove eparhije u SAD.

Episkop Maksim je takođe govorio o potrebi publikovanja monografije o istoriji SPC u Sjevernoj i Јužnoj Americi.

Izvor: SRNA