latinica  ћирилица
03/12/2017 |  15:07 ⇒ 04/12/2017 | 08:47 | Autor: RTRS

U BiH stiže "inspekcija" - Јohanes Han provjerava napredak ka EU (VIDEO)

U BiH stiže "inspekcija". Šta se i koliko uradilo na putu ka Evropskoj uniji, provjeriće komesar za proširenje, Јohanes Han.
Јohanes Han - Foto: RTRS
Јohanes HanFoto: RTRS

Ispunjavaju li se obaveze iz Reformske agende i dokle je stigao Upitnik Evropske unije – pitanja su na koja će odgovarati entitetski i bh. zvaničnici. Od Hanove posljednje posjete BiH prošlo je više od osam mjeseci, u kojima su reforme i dogovori svih strana blokirani bezbroj puta.

Uz manje priče, a više rade na reformama, investicijama i zapošljavanju – izgledao je tako zaključak posljednjeg sastanka zvaničnika Republike Srpske, Federacije i onih sa bh. nivoa sa komesarom za proširenje Evropske unije, Јohanesom Hanom, sredinom marta. Očekivanja Hana i Evropske unije nakon sastanka bila su velika.

"Mi kao EU očekujemo do kraja prve polovine ove godine da se dostave odgovori na Upitnik, što nam je bitno da sačuvamo neformalno ovu dinamiku, ali u suštinu da zadržimo evropsku perspektivu", rkao je Han.

Јoš tada je poslata poruka da je Republika Srpska svoj dio posla iz Reformske agende za taj period završila. Čekalo se na Federaciju i Savjet ministara.

"Mi smo u Republici Srpskoj završili 55% svih aktivnosti, dakle sve one koje su bile previđene i započeli neke i unaprijed koje se odnose na 2017. i 2018. godinu. Mislim da je u Federaciji to negdje 36% i mislim da je Savjet ministara, odnosno bh nivo nekih 53%", navela je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Daleko nismo stigli, jer čim je Han napustio Sarajevo. evropska perspektiva polako je iščezla, očekivanja pala u vodu, a dinamika se maksimalno usporila. Pitanja poput Transportne zajednice i Zakona o akcizama potpuno su odvukla pažnju domaćih političara, pa je želja za ulaskom u Evropsku uniju pala u drugi plan. Iako nije bio tu, Јohanes Han je poslao ultimatum – ili riješite ova dva pitanja ili sredstava za projekte u BiH nema. A BiH je ponovo morala da se “crveni” pred Evropskom unijom kojoj se nešto obeća, a potom ne ispuni.

"Da se crvenimo svaki put kad se trebamo pravdati i mnogo više od toga, trebate znati mnogo više od toga, ali opet treba ići dalje", izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Krenulo se dalje, ali vrlo sporo. Pitanje Transportne zajednice, bar prividno, riješeno je potpisivanjem Ugovora sredinom septembra. Prepreka za četiri infrastrukturna projekta nema, ali je ostalo nejasno ko će BiH i na koji način u toj zajednici predstavljati. Predstavnici Srpske strahovali su da li je ugrožen Mehanizam koordinacije koji je ključna karika za integracije EU.

"Mehanizam koordinacije postoji još samo na papiru. Neki mali koraci su se mogli vidjeti u pripremi odgovora na Upitnik što se tiče nekih radnih grupa, ali to je sasvim nedovoljno da bismo mogli reći da funkcioniše", dodala je Cvijanović.

"Finalizacija Upitnika prvi je test i istovremeno najbolji dokaz funkcionisanja Mehanizma koordinacije", istakao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Bolno pitanje ostao je upravo Upitnik Evropske unije. Dragan Čović i Denis Zvizdić obećali su odgovore do kraja godine, a kandidatski status za članstvo, već početkom naredne. Mnogi se pitaju da li je riječ o realnosti ili lažnom optimizmu, naročito nakon haških presuda i Čovićeve najave moguće blokade evropskog puta.

"Mi ćemo danas vrlo jasno kazati – ako treba da čeka evropski put, neka čeka. Mi ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH", poručio je Čović.

Očekuje se da će Јohanes Han u Sarajevo doći upravo sa preporukama da se presude Haškog tribunala moraju poštovati i da one ne bi smjele da utiču na odnose u BiH, tok reformi i evropski put. Da li će se "evropskim inspektorima" dati još jedno obećanje, pa onda u krenuti novu rundu stagnacije, znaće se tokom decembra kada će se u Predstavničkom domu raspravljati o modifikovanom prijedlogu Zakona o akcizama.