latinica  ћирилица
08/12/2017 |  12:44 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej okončao posjetu Ruskoj pravoslavnoj crkvi

Delegacija Srpske pravoslavne crkve /SPC/, koju je predvodio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, završila je posjetu Ruskoj pravoslavnoj crkvi /RPC/ i njenom poglavaru patrijarhu Kirilu.
Patrijarh Irinej (foto: © Tanjug/ Zoran Žestić) -
Patrijarh Irinej (foto: © Tanjug/ Zoran Žestić)

Patrijarh Irinej i delegacija SPC su proteklih dana učestvovali na svečanostima povodom 100 godina od uspostavljanja ruske Patrijaršije, na poziv ruskog patrijarha Kirila.

Tokom posjete ruskoj patrijaršiji, patrijarh Irinej se sastao i sa ruskim patijarhom Kirilom, koji je rekao da će se moliti za mir i pravedno rješenje pitanja Kosova i Metohije, te poželio da Bog pomogne srpskom narodu da sačuva svoje nacionalno crkveno jedinstvo.

Patrijarh srpski Irinej je tokom tog susreta rekao da se Srbija dosljedno bori da u svom sastavu sačuva Kosovo i Metohiju, koje se nepravedno otima od Srbije, te da u tome očekuje pomoć bratske Rusije i Ruske pravoslavne crkve.

Srpske crkvene velikodostojnike je sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo ispratio mitropolit brjanski i sevski Aleksandar, episkop rosošanski i ostrogoški Andrej, te sekretar Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije Igor Јakimčuk.

Izvor: SRNA