latinica  ћирилица
10/12/2017 |  12:06 ⇒ 11/12/2017 | 11:32 | Autor: RTRS

Potpisan memorandum o zajedničkim politikama za period 2018-2020. (VIDEO)

U Banjaluci je danas potpisan memorandum o zajedničkim politikama za period od 2018-2020.godina između Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Vlade Republike Srpske.
Unija udruzenja poslodavaca Republike Srpske i Vlada Republike Srpske -
Unija udruzenja poslodavaca Republike Srpske i Vlada Republike Srpske

Memorandum su potpisali predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Dragutin Škrebić.

Memorandum predstavlja uvođenje nove prakse i nove komunikacije sa socijalnim partnerima, rekla je predsjednica Vlade Srpske, Željka Cvijanović i dodala da se kroz ovaj memorandum pravi određena vrsta razrade svega što je dogovoreno sa poslovnom zajednicom i da je osnova za jedan čvrst akcioni plan.

- Memorandumom je prepoznata namjera da se ide na smanjenje opterećenja cijena rada, pitanje porodilja, zakona o stečaju, rekonstruisanje preduzeća i omogućavanje zapošljavanja ali i projekat podrške zapošljavanju koji je pregovaran sa Svjetskom bankom, istakla je premijerka.

Naglasila je da je prioritet, osim stvaranja boljih osnova, i unapređenje poslovne zajednice i reforma javne uprave, te da je memorandumom pokazana puna opredijeljenost za dodatno zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić, naglasio je da je za poslovnu zajednicu i realni sektor najvažnije da se prvi put govori o smanjenju oporezivanja rada, kao i da je dogovoreno da u periodu 2018-2020. godine oporezivanje rada bude sveden na nivio iz 2008.

Dodao je da imaju dogovor sa Vladom Srpske da se investiranje u osnovnu djelatnost ne oporezuje kao dobit preduzeća.

Memorandum će biti potpisan i sa Sindikatom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da postoji mogućnost da već sutra bude potpisan memorandum o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godina između Vlade i Saveza sindikata Srpske.

"Radi se na tome. Mi smo opredijeljeni da sa našim socijalnim partnerima učvrstimo odnose i našu saradnju i obavezujemo se i dodatno kroz potpisivanje ovakvih dokumenata. Apsolutno smo otvoreni da taj sporazum o našim zajedničkim politikama potpišemo i sa sindikatom i tu smo kad god zatreba. Mislim da će se to realizovati, moguće i sutra", izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

M. Vujinović (RTRS); SRNA