latinica  ћирилица
10/12/2017 |  16:02 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Aktiv žena SNSD-a podržao usvajanje Zakona o dječijoj zaštiti

Aktiv žena socijaldemokrata daje punu podršku usvajanju Zakona o dječijoj zaštiti Republike Srpske čiji je cilj da stimuliše rađanje djece na način da se približno izjednače prava nezaposlenih majki sa djecom u odnosu na zaposlene.
SNSD -
SNSD

Aktiv žena SNSD-a smatra da je ovo jedan od najvećih uspjeha Vlade Republike Srpske, a sve s ciljem natalitetne politike i dodatne sigurnosti koja se pruža majkama koje se mogu odlučiti na rađanje i da se raduju roditeljstvu.

"I pored toga što su sve stranke podržale ovaj zakon, PDP se jedini našao da kritikuje i na taj način želi da stopira zakon i ovaj revolucionaran iskorak, umjesto da svi podrže ono što je pozitivno", saopšteno je iz SNSD-a.

Aktiv žena socijaldemokrata je ponosan što je došlo do izmjene zakona, jer će se na taj načinn umanjiti razlika između zaposlenih i nezaposlenih žena.

Ujedinjena Srpska: Traže se rješenja za majke koje nisu obuhvaćene materinskim dodatkom

Aktiv žena Ujedinjene Srpske podržao je uvođenje materinskog dodatka od 405 KM za nezaposlene majke, na koji pravo ostvaruju i one koje rode u decembru, te istakao da se za majke koje nisu obuhvaćene Zakonom o dječijoj zaštiti traže nova rješenja.

"Za navedenu zakonsku mjeru obezbjeđena su sredstva, te se za majke koje nisu obuhvaćene ovim Zakonom traže nova rješenja, a ne da majke koje ostvaruju pravo na dodatak budu uskraćene radi politikanstva onih, kao što je PDP, koji se do sada nisu sjetili da treba podržavati majke", saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

Aktiv žena Ujedinjene Srpske napominje da se, kada bude usvojen prijedlog zakona o dječijoj zaštiti, on se neće moći primjenjivati retroaktivno kao nijedan drugi.

U saopštenju se navodi "da se PDP nije oglašavao kada je na prijedlog Ujedinjene Srpske obezbijeđeno po godinu dana radnog staža sa svaku majku, za svako rođeno dijete".

Iz Ujedinjene Srpske ističu da PDP pokušava da izazove reakcije određenih grupa građana u svrhu opstrukcije usvajanja budžeta za 2018. godinu i destabilizacije institucija Republike Srpske.

"Pozivamo Savez za promjene, ako imaju rješenje za ovo pitanje da na nivou BiH obezbijede sredstva, a mi ćemo ih podržati u tome", poručuju iz Ujedinjene Srpske.

Niko nije tražio retroaktivnu primjenu zakona o dječijoj zaštiti

Forum žena PDP-a tvrdi da niko nije tražio da se zakon o dječjoj zaštiti primjenjuje retoraktivno, već da je njihov prijedlog isključivo podrška vladinom nacrtu tog zakona, samo što bi veći broj majki ostvario pravo na naknadu.

U saopštenju Foruma žena PDP-a navodi se da je predloženo da zakonom budu obuhvaćena djeca koja u periodu stupanja Zakona na snagu imaju manje od 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za treće dijete ili ako je riječ o blizancima, te da se isplata vrši samo u mjesecima dok djeca ne navrše dob propisanu Zakonom.

Forum žena PDP-a poručuje predsjedniku Vlade Srpske Željki Cvijanović da je "nipodaštavanje svakog dobrog prijedloga koji ne dolazi iz njene partije jeftin politički trik".

U saopštenju se dodaje da svaka dobra mjera ima njihovu punu podršku, iako je, kako kažu, svima jasno da stupa na snagu upravo u izbornoj godini i da je riječ o izbornoj kampanji.

"Nemate ni proračun do kada će biti novca za te isplate. Već sada kasne isplate mnogih dodataka - materinski dodatak, jednokratna pomoć za opremu novorođenčeta, tuđa njega i pomoć i tako dalje. Uz to najavljujete još mjera za dobrobit građana, i to u izbornoj godini", navode iz Foruma žena PDP-a.

Izvor: Srna