latinica  ћирилица
11/12/2017 |  08:42 | Autor: RTRS

Brnabić: Hag nije bio objektivan i nije doprinio pomirenju

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da Haški tribunal nije doprinio pomirenju, kao i da nije bio uravnotežen, niti objektivan.
Ana Brnabić - Foto: SRNA
Ana BrnabićFoto: SRNA

"Hag nije doprineo pomirenju. Mislim da nije bio uravnotežen, ni objektivan. Ne bih rekla nepošten", rekla je Brnabićeva za "Blic".

Prema njenim riječima, da je haški Tribunal bio objektivan i osudio glavne krivce na svim stranama to bi i te kako koristilo pomirenju, ali se to nije desilo.

Ona je napomenula da ne dovodi u pitanje izrečene presude, ali da kritikuje činjenicu da neke presude nisu donesene.

"Više od dve trećine osuđenih su Srbi. To ne odražava stvarnu sliku onoga što se događalo u godinama rata", smatra premijer Srbije.

Ona je podsjetila da će haška dokumentacija biti predata pravosudnim organima svake pojedinačne zemlje i dodala da se nada da će pravda u nekim slučajevima ipak biti moguća.

"U svakom slučaju moramo da se okrenemo budućnosti. To je veoma emocionalna tema. Trudim se da što manje govorim o tome, zato što se time uvek otvaraju nove teme", rekla je Brnabićeva.

Govoreći o Kosovu u kontekstu integracija u EU, Brnabićeva je navela da je Vlada Srbije donijela nekoliko hrabrih, ali nepopularnih političkih odluka u vezi sa Kosmetom.

"Potpisali smo i gotovo potpuno primenili Briselski sporazum sa Kosovom. Nasuprot tome, Priština još nije ni počela sa tim. Na tome sada insistiramo. Želimo da vidimo da i Priština poštuje sporazum", rekla je Brnabićeva.

Kada je riječ o odnosima u regionu, Brnabićeva je rekla da Beograd naporno radi na odnosima sa susjedima, ali da su odnosi sa Hrvatskom i dalje složeni, a, takođe, i sa BiH.

Izvor: SRNA