latinica  ћирилица
11/12/2017 |  08:58 | Autor: RTRS

Đukanović: Pogoršanje odnosa sa Rusijom-refleks poremećaja na globalnoj sceni

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović tvrdi da Crna Gora, poštujući viševjekovne prijateljske odnose sa Rusijom, nije napravila ni jedan potez sa ciljem da ih poremeti, ocijenivši da je njihovo pogoršanje refleks poremećaja na globalnoj sceni.
Milo Đukanović - Foto: Getty Images
Milo ĐukanovićFoto: Getty Images

Đukanović je rekao da je u vrijeme raspada Јugoslavije, Moskva više puta humanitarno i na druge načine pokazivala prijateljstvo prema Crnoj Gori, što je posebno došlo do izražaja tokom priprema za obnovu crnogorske nezavisnosti.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin i ja smo o tome veoma otvoreno razgovarali i Rusija je među prvima priznala nezavisnost Crne Gore. To su gestovi koji se cijene i pamte", rekao je Đukanović za "Pobjedu".

On kaže da je Putina tokom sastanka u Sočiju 2006. godine obavijestio da Crna Gora namjerava da postane dio EU i NATO nakon referenduma.

"Predsjednik Rusije je pitao da li je to zaista neophodno Crnoj Gori, a ja sam rekao da je, ne samo Crnoj Gori, nego i Balkanu lišenom pouzdanih samoregulatornih mehanizama vlastite stabilnosti, neophodno da kroz evroatlantske integracije unaprijedi bezbjednost", kaže Đukanović.

On ističe da Crna Gora ni jednu odluku nije donijela ishitreno, nepromišljeno ili iza bilo čijih leđa, te da Podgorica nije generisala burno reagovanje Rusije na ulazak Crne Gore u NATO.

"Prije bih rekao da je `preslaganje` odnosa na globalnoj sceni, tri decenije nakon prestanka Hladnog rata, dovelo do ponovnog odmjeravanja snaga velikih. Za te je igre Balkan uvijek bio pogodan teren", rekao je Đukanović.

On smatra da reakcije Moskve upućuju na to da su neka očekivanja Rusije iznevjerena.

"Zvanična Moskva je propustila da uoči da Crna Gora više nije zemlja koja će umjesto za svojim ići za interesima Srbije ili Rusije", rekao je Đukanović.

Izvor: SRNA