latinica  ћирилица
11/12/2017 |  10:29 ⇒ 11:43 | Autor: RTRS

Han Pijesak i Krupa na Uni bez struje

Kompletno područje opštine Han Pijesak od sinoć je bez električne energije zbog nestanka struje na dalekovodu Zalukovik usljed snježnog nevremena, rečeno je iz opštinskog štaba za čišćenje lokalnih puteva.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Građani su bez električne energije ostali sinoć od 22.00 časa, a od jutros i bez vode zbog prekida napajanja crpnih pumpi na izvorištima Kraljeva gora i Štekavac.

Lokalni putevi na području ove opštine juče su večim dijelom očišćeni, dok će u selima DŽimrije i Karaula, kao i na putu ka izvorištu Kraljeva gora, mašine za raščišćavanje snijega i danas ponovo uklanjati snijeg koji je vjetar nanio.

Mehanizacija će danas čistiti puteve prema udaljenim selima Rubinići, Kape, Krivače i nekoliko sela do Gođenja.

Јak vjetar stvorio je probleme i u elektrosnabdijevanju u opštini Krupa na Uni.

Rukovodilac Elektrodistribucije Novi Grad Vanja Bajić rekao je da je kvar na dalekovodu Blatna nastao nakon što je na mrežu pao krov sa društvenog doma u Rudicama, zbog čega su bez struje Krupa na Uni i veći dio podgrmečkih sela.

Zbog kvara na trafo-stanici, od juče poslijepodne bez struje su dijelovi više banjalučkih naselja. Iz Elektrokrajine je saopšteno da bi kvarovi trebalo da budu otklonjeni tokom dana.

Bez struje je i veći dio Foče. Kvarove je izazvao snijeg koji je padao prethodnog vikenda. Bez napona je dalekovod Buk Bijela koji strujom napaja sva sela od Buk Bijele do Tjentišta i Vrbnice, kao i dalekovod Čelebići, zbog čega je bez struje veliki broj sela na području od Zavaita do Čelebića.

Struju nemaju ni stanovnici na području Miljevine, zatim Kozje Luke, Trnovače, Kuta i Baljevog polja.

Električari su juče uspjeli da saniraju kvarove na dalekovodu Kmur, te da obezbijede struju za Brod na Drini.

Јak vjetar dodatno je stvorio probleme u elektrosnabdijevanju i na području opštine Novi Grad.

Nezapamćeno nevrijeme pogodilo je noćas Vlasenicu, orkanski vjetar je u gradskom području čupao stabla, skidao krovove sa kuća i zgrada i lomio saobraćajne znakove.

Oštećena je i elektromreža, pa tokom noći potrošači na širem području opštine nisu imali struju, ali je tokom jutra i danas većina kvarova sanirana i elektrosnabdijevanje je normalizovano.

Pričinjena je velika šteta na više desetina zgrada i kuća i na lokalnoj infrastrukturi. Ekipe za procjenu štete su na terenu, navode iz nadležne opštinske službe.

Izvor: RTRS/SRNA