latinica  ћирилица
11/12/2017 |  11:21 | Autor: RTRS

Mogerinijeva osudila napade na Јevreje

Šef EU za spoljnu politiku Federika Mogerini osudila je "sve napade na Јevreje bilo gdje na svijetu" tokom susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Briselu.
Federika Mogerini - Foto: SRNA
Federika MogeriniFoto: SRNA

"Osuđujem najstrože sve napade na Јevreje bilo gdje u svijetu, uključujući i Evropu, kao i na Izrael i izraelske građane", rekla je Mogerinijeva.

Njena izjava je uslijedila nakon što je Netanjahu kritikovao Evropu zbog "dvoličnosti" zbog osuđivanja priznanja Јerusalima kao glavnog grada Izraela, ali ne i raketnih napada na Izrael iz Gaze.

"Najgore što se sada može dogoditi je eskalacija tenzija i nasilja", rekla je ona i ponovila stav EU da je rješenje koje podrazumijeva dvije države sa Јerusalimom kao glavnim gradom jedino održivo i za Izrael i Palestince s ciljem prekida sukoba.

Očekuje se da će ministri spoljnih poslova EU apelovati na Netanjahua da ponovo pokrene dijalog da bi se postigao mir sa Palestincima.

Posjeta Netanjahua je uslijedila nakon što je američki predsjednik Donald Tramp priznao Јerusalim kao glavni grad Izraela i najavio premještanje američke Ambasade u taj grad iz Tel Aviva.

Izvor: SRNA