latinica  ћирилица
11/12/2017 |  11:37 ⇒ 14:54 | Autor: RTRS

Putin naredio povlačenje ruskih snaga iz Sirije

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je povlačenje ruskih snaga iz Sirije.
Putin u Siriji - Foto: Screenshot/YouTube
Putin u SirijiFoto: Screenshot/YouTube

Putin je posjetio bazu Hmeimim u sirijskoj provinciji Latakija, prvi put od njenog formiranja.

Ruski predsjednik izjavio je danas da se ruske trupe vraćaju iz Sirije kao pobjednici i upozorio da vojni udari mogu biti obnovljeni ukoliko teroristi ponovo steknu inicijativu u ovoj zemlji.

"Naredio sam ministru odbrane i šefu Generalštaba da počnu povlačenje ruske vojne grupe na mjesta njenih stalnih lokacija", rekao je Putin .

On je došao u prvu posjetu ovoj bazi od kada je Moskva 2015. godine pokrenula antiterorističku operaciju u Siriji na zahtjev njenog predsjednika Bašara el Asada.

Putin je naglasaio da će ruske snage izvršiti udare na teroriste "kakve oni još nisu vidjeli" ukoliko militanti ponovo steknu prednost u Siriji. Dodao je da će dvije ruske baze, u Tartusu i Hemimimu, i dalje biti operativne.

Putin je napomenio da je Sirija, uz pomoć ruske vojne operacije, sačuvana kao nezavisna i suverena država i da su stvoreni uslovi za političko rješavanje krize pod okriljem UN i da bi izbjeglice mogle da se vrate kućama.

Putin se po dolasku u vazduhoplovnu bazu sastao sa Asadom i ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Putin i Asad: Pripremiti Kongres nacionalnog dijaloga

Rusija se nada da će uspostaviti miran život i politički proces u Siriji zajedno sa Turskom i Iranom, važno je pripremiti Kongres nacionalnog dijaloga, izjavio je ruski predsjednik na sastanku sa sirijskim kolegom Bašarom el Asadom.

"Nadam se da ćemo zajedno sa Iranom i Turskom, koji daju doprinos iskorjenjivanju terorizma, uspjeti da uspostavimo miran život i politički proces. Važno je pripremiti Kongres naroda Sirije i započeti proces mirnog rješavanja", rekao je Putin.

Predsjednici su održali sastanak ruskog vojnoj bazi Hmejmim.

Putin je obavijestio Asada da će sa predsjednicima Turske i Egipta razgovarati o rješenju situacije u Siriji.

"Danas ću imati priliku da o tome u Kairu razgovaram sa predsjednikom Egipta i malo kasnije sa predsjednikom Turske", rekao je Putin.

Asad je zahvalio Putinu na efikasnom učešću Rusije u borbi protiv terorizma, saopštila je Asadova pres-služba.

Izvor. Agencije