latinica  ћирилица
11/12/2017 |  15:25 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Cilj da "Željeznice Srpske" budu samoodrživo i profitabilno preduzeće (VIDEO)

Samoodrživo i profitabilno preduzeće – takav opis trebale bi imati "Željeznice Republike Srpske" kada bude završen proces njihovog restrukturiranja.
Sastanak o ŽRS - Foto: RTRS
Sastanak o ŽRSFoto: RTRS

U tom poslu pomaže i Svjetska banka sa odobrenim kreditom od 51,3 miliona maraka. Najveći dio odlazi na izmirenje dugovanja prema radnicima, a detaljnu raspodjelu sredstava direktor preduzeća, resorni ministar i kreditor, predstavili su danas javnosti.

"Najveći dio je onih koji će se penzionisati, to je između 60 i 70 odsto od ovih 1.000 radnika. Po Zakonu, to je u visini od tri prosječne plate za one koji će biti penzionisani po izmjenama i dopunama Zakona o Željeznicama", rekao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

"Do kraja 2018. godine cilj je da bude 2.500 radnika. U naredne tri godine, smanjivaće se broj radnika na ukupno, po projekcijama 2098 radnika do 2021. godine", naveo je v.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović.

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas dodao je da će restrukturiranje dovesti do toga da se i sam teretni saobraćaj učini još efikasnijim i sa što manje troškova.