latinica  ћирилица
11/12/2017 |  17:05 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Pogoršava se položaj Srba u Hrvatskoj (VIDEO)

Položaj Srba u Hrvatskoj poslije ulaska ove zemlje u Evropsku uniju, pogoršava se iz dana u dan. Ovo je zaključak Okruglog stola o položaju srpske nacionalne manjine u susjednim zemljama.
Položaj Srba u regionu, okrugli sto - Foto: RTRS
Položaj Srba u regionu, okrugli stoFoto: RTRS

Poručeno je da Hrvatska, kada je riječ o pravu Srba, ne poštuje čak ni sopstveni Ustav.

Srpskoj zajednici u Hrvatskoj veoma je stalo da Srbija i Hrvatska što prije počnu dijalog " o teškim temama" koje je Hrvatska postavila kao uslov Srbiji, da zatvori poglavlje 23 u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao što su granice, pitanje nestalih i položaj nacionalnih manjina, jer je to prepreka i za ostvarivanje većih prava za Srbe u Hrvatskoj, rekao je Pupovac.

"Tako da mi se čini da bi svaka politika u Srbiji trebala imati jedan od primarnih interesa da pokuša prevladati nesporazume koji mogu postojati i uspostaviti dijalog ako zbog ničega drugog onda je očuvanje jedne trećine predratnog broja Srba u Hrvatskoj", istakao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

"Mislim da dolazeća posjeta susret Vučić Kolida Kitarović i ta deklaracija koju su oni potpisali treba da bude osnov za početak nove politike Srbije", izjavio je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Јanjić.

Mlađe generacije Srba u Hrvatskoj teško mogu da se oslobode stigme koja je stvorena devedesetih godina, pa im je izvjesnija asimilacija nego očuvanje identiteta, upozoravaju predstavnici Srba iz Hrvatske. Pitanje dvojezičnosti, zapošljavanja i pristup medijima se ne poštuje, iako je to predviđeno najvišim zakonodavnim aktom. 

"Imamo problem. Taj problem se sastoji ozbiljno u tome što postoje pritisci iz društva, pritisci koji nisu za potcjenjivanje i koji značajno utiču na narušavanje prvo, građanskih prava, a onda i određenih prava koja su zapisani u ustavnom zakonu i drugim zakonima koji regulišu prava nacionalinih manjina", istakao je bivši savjetnik hrvatskih predsjednika Siniša Tatalović.

Kada je riječ o Deklaraciji o Srbima u regionu i definisanju nacionalnih minimuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda, Srbija treba da pruži najveći doprinos, jer joj svakako nije u interesu sadašnji položaj Srba u Hrvatskoj, zaključeno je na skupu u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti.