latinica  ћирилица
11/12/2017 |  19:06 | Autor: RTRS

Makron u pismu Vučiću potvrdio da će posjetiti Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pismo predsjednika Francuske Emanuela Makrona u kojem je francuski predsjednik potvrdio da će posjetiti Srbiju.
Vučić - Makron - Foto: TANЈUG
Vučić - MakronFoto: TANЈUG

Makron je u pismu naveo da su odnosi između Francuske i Srbije "zasnovani na prijateljskim, davnašnjim i dubokim vezama koje posebno obilježava bratstvo po oružju koje je ujedinilo dva naroda tokom Prvog svjetskog rata i koje je učvrstilo njihovo prijateljstvo".

Francuski predsjednik poručio je da je Srbija danas važan strateški partner Francuske i da Francuska podržava približavanje Srbije Evropskoj uniji "koja ostaje suštinski stožer za stabilnost i ekonomski razvoj našeg kontinenta".

"Vaša Vlada je ovih posljednjih godina radila sa odlučnošću na jačanju stabilnosti zapadnog Balkana i na njegovom ekonomskom razvoju, a to djelovanje želim da pozdravim", naveo je Makron.

Francuski predsjednik istakao je da su, osim kvaliteta političkih odnosa, ojačali i ekonomski odnosi dvije zemlje.

"Po tom pitanju, želim da privučem Vašu pažnju na kvalitet francuske ponude u sektoru infrastrukture, posebno urbane i aerodromske i u oblasti energetike. Više francuskih preduzeća su pozicionirana za velike ugovore u Srbiji u tim oblastima", naveo je predsjednik Francuske.

Makron je podsjetio da je sa Vučićem razgovarao na marginama Generalne skupštine UN u septembru i da je Vučić tokom razgovora, iznio mogućnost da francuski predsjednik posjeti Srbiju 2018. godine "u veoma značajnoj godini za obilježavanje savezništva u prvom svjetskom sukobu".

"Veoma sam Vam zahvalan na ovom pozivu i potvrđujem Vam svoju namjeru da dođem u posjetu Srbiji čim budem imao priliku za to", naveo je Makron u pismu Vučiću.

Izvor: SRNA