latinica  ћирилица
12/12/2017 |  17:22 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Uručenjem plakete "Radoslavnice" otvoren 16. Međunarodni festival

Uručenjem plakete "Radoslavnica" mladom pjesniku Borisu Đoremu književnica Dara Sekulić simbolično je u Istočnom Sarajevu otvorila 16. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade u organizaciji gradskog Forum teatra.
Istočno Sarajevo - Međunarodni festival poezije za djecu i mlade - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - Međunarodni festival poezije za djecu i mladeFoto: SRNA

Đorem je u kategoriji do 30 godina pobijedio na konkursu za 16. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade, koji se ove godine održava pod nazivom "Ala je lep ovaj svet – Јovan Јovanović Zmaj".

Uručujući "Radoslavnicu" mladom pjesniku, Sekulićeva je podsjetila da se ova plaketa dodjeljuje u znak sjećanja na pjesnika Radoslava Samardžiju.

"Cilj manifestacije jeste da generacija značajnih i ostvarenih pjesnika za djecu iz Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/, Srbije, Crne Gore i mladi pjesnici kojima tek predstoji umjetničko potvrđivanje, kao i pobjednici konkursa, zajedno učestvuju na festivalu slaveći pisanu riječ i književnost za djecu", rekao je direktor festivala Vitomir Mitrić.

Prema njegovim riječima, festival konceptom, kvalitetom organizacije, kontinuitetom i tradicijom održavanja, postignutim rezultatima i efektima kod djece i mladih, prevazilazi sve druge književne manifestacije za djecu u ovom segmentu stvaralaštva.

Plaketu "Blagodarnica", koja se na festivalu dodjeljuje za doprinos i razvoj pisane riječi pjesnicima za djecu u Republici Srpskoj, Mitrić je uručio Bori Kapetanoviću i Јovi Čuliću.

Na svečanoj akademiji nastupili su Dara Sekulić, Tode Nikoletić, Violeta Јović, Mirko Vuković, Miroslav Kokošar, Јovo Čulić, Boro Kapetanović i Nedeljko Zelenović, te mladi pjesnici Ana Babić i Boris Đorem.

U stihovima i literarnim porukama pjesnika, kao i u nastupu kantautora Branimira Rosića, koji je izvodio pjesme posvećene "čika Јovi Zmaju" uživali su učenici iz osnovnih škola "Sveti Sava" i "Petar Petrović Njegoš" iz Istočnog Sarajeva.

U okviru festivala biće organizovani i radionica poezije "Đulići", program Riznica za Zmaja, promocija nove knjige Mirka Vukovića, promocija multimedijalne publikacije "Pesme za decu, Јova Јovanović Zmaj".

Već za sutra planiran je program "Pjesme nagrađenih", a Dara Sekulić je i ove godine ocjenjujući prispjele radove, odabrala najuspješnije.

U okviru ovog programa predviđeno je proglašenje pobjednika konkursa festivala, uz učešće nagrađenih sa prošlogodišnje manifestacije - Anje Spasić iz Vitine, Luke Stojkovića iz Kosovske Kamenice, Katarine Cacanović iz Bijeljine, Gorane Đokić, Marije Petrović i Ivane Miličević iz Lopara.

Promocija nove knjige Mirka Vukovića "Svečeva grožđica bebećeg lica", biće organizovana u Omladinskom pravoslavnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Posljednjeg dana festivala, u četvrtak, 14. decembra, u Dječijem odjeljenju Matične biblioteke Istočno Sarajevo Sekulićeva će održati radionicu poezije "Đulići", posvećenu najznačajnijoj Zmajevoj zbirci pjesama, a nakon toga producent i režiser Aleksandra Mitrić Štifanić predstaviće interaktivnu multimedijalnu publikaciju "Pesme za decu, Јova Јovanović Zmaj".

U okviru izdavačke djelatnosti festivala planirano je izdavanje audio-knjige nagrađenih mladih pjesnika sa konkursa objavljenih na 15. i 16. festivalu poezije.

Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulutre Republike Srpske.

Generalni medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA, kao i televizije "BN" i "Elta", portali "Sarajevo-RS", "Trebević", "Pale lajv", "Princip njuz", "Lukavica onlajn", "Katera" i drugi.

Programi će biti realizovani uz tehničku podršku Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, a nagrade je obezbijedila kompanija "Turuntaš".

Izvor: SRNA