latinica  ћирилица
13/12/2017 |  11:00 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Projekti navodnjavanja u Trebinju i Bratuncu i Drinski nasip u Semebriji (VIDEO)

Za projekat navodnjavanja u Trebinju i Bratuncu, kao i za Drinski nasip u Semberiji, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdvojilo je ukupno 38 miliona maraka, što će biti finansirano kreditom Svjetske banke i dijelom sredstvima gradskih uprava. Projekti će omogućiti navodnjavanje oranica, dok će nasip trajno spriječiti izlivanje rijeke.
Trebinje - navodnjavanje - Foto: RTRS
Trebinje - navodnjavanjeFoto: RTRS

Ovaj projekat izgradnje sistema za navodnjavanje obezbijediće uslove za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Zbog nepostojanja sistema, najveći dio oranica nije mogao biti navodnjavan.

- Sistem je zamišljen tako da funkcioniše po skada- sistemu,  da se može imati kontrola u čitavom sistemu na jednom mjestu a u dogledno vrijeme se stvaraju uslovi za daljinsko upravljanje sistemom, kaže Duško Vujović, idejni tvorac projekta.

Kada bude završen, sistem će omogućiti navodnjavanje oranica za oko tri hiljade domaćinstava.

Projekat vrijedan oko šest miliona maraka, putem kredita Svjetske banke, finansiraju Ministarstvo poljoprivrede i Grad Trebinje.

Izvođač radova je Konzorcijum Herc-gradnja Trebinje i Buk-promet Bijeljina.

-Trenutno smo počeli radove na rezervoaru Zubci i na distributivnom cjevovodu. Uradili smo oko sedamsto metara distributivnog cjevovoda. Danas smo imali predstavnike Svjetske banke koji su posjetili gradilište i zadovoljni su kvalitetom i dinamikom izvođenja radova, ističe Nikola Maksimović, rukovodilac radova, Buk promet Bijeljina.

Iz Ministarstva ističu da se najsloženiji projekat nalazi u opštini Bratunac koja ima preko 20 lokaliteta i preko dvadeset pumpnih stanica.

- Projekat izgradnje sistema za navodnjavanje na području Bratunca čija je vrijednost preko osam miliona maraka, gdje imamo dobrog izvođača koji je već realizovao oko 85 posto posla, očekujemo do kraja januara da kompletan sistem za navodnjavanje bude završen i pušten u funkciju, naglasio je Stefan Mitrović, direktor Јedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

U narednoj godini Јedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata planira realizaciju kapitalnih projekata izgradnje Drinskog nasipa, koji će štititi kompletno područje Semberije od poplava.

Projekat će početi izgradnjom dijela Drinskog nasipa uz donji tok rijeke Јanje , dužine 2,8 kilometara i odvijaće se u tri faze.

- Od Pavlovića puta do ušća rijeke Јanje, to je u ovom slučaju najbitnija faza gdje se šititi i sam grad od poplava. To je dužina 16,1 kilometar i to je faza broj dva. Imamo fazu broj jedan od Pavlovića puta do starog nasipa i fazu tri od ušća Јanje do Glavičica, pojasnio je Čedomir Stojanović, pomoćnik ministra za vodoprivredu.

Drinski nasip spriječiće izlivanje rijeke koja je u poplavama 2010. i 2014. godine pričinila štetu od skoro 500 miliona maraka.

Mještani koji se još oporavljaju od poplava, nadaju se da će Drina biti zauvijek ukroćena.