latinica  ћирилица
13/12/2017 |  11:13 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Sportom ukazati na probleme žrtava od mina (VIDEO)

Žrtve mina okupljene u klubove sjedeće odbojke, sportom apeluju na nadležne da do 2025. godine riješe problem miniranih područja. U tom cilju u Doboju je održan turnir u sjedećoj odbojci, koji skreće pažnju na opasnost od mina, ali i na probleme s kojima se suočavaju žrtve mina.
Sportom protiv mina - Foto: RTRS
Sportom protiv minaFoto: RTRS

Mnogo mina nakon rata ostalo je na području Dervente i Doboja, upozoravaju amputirci. Premda je deminiranje prisutno, kažu da mine još ugrožavaju živote ljudi, a nisu rijetki ni tragični ishodi.

"Svake godine se vrše deminiranja. To nije dovoljno jer na teritoriji opštine Derventa ima još veliki broj obilježenih ali i neobilježenih minskih polja", ističe Spasoje Kulaga, jedan od anketiran građana Dervente.

Sjedeća odbojka jedan je od načina da žrtve upozore na opasnost i podstaknu brže deminiranje. Dio je to projekta koji se provodi u 11 opština uz finansijsku podršku Evropske unije i World Vision Austrije.

"Od 1996. do 2014. godine na području grada Doboja imali smo 98 minskih incidenata od čega je 36 osoba smrtno stradalo, a 96 lica je teže ili lakše povrijeđeno", rekao je Zoran Panić, Organizacija amputiraca "Udas" Republike Srpske.

Na području regije Doboj ukupno je evidentirano 360 žrtava mina. Osim oporavka i uključivanja u društvo susreću se i sa ekonomskim poteškoćama.