latinica  ћирилица
13/12/2017 |  13:21 ⇒ 13:32 | Autor: RTRS

Ministarstvo saobraćaja: SM koči gradnju graničnog prelaza kod Bratunca

Iz Ministarstva saobraćaja i veza kazali su kako je potpisivanjem Protokola između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske 2013. godine započela realizacija projekta izgradnje mosta preko rijeke Drine, na lokaciji Bratunac-Ljubovija i zajedničkog graničnog prelaza s pristupnim putevima.
Kapitalni projekti u Bratuncu - Foto: RTRS
Kapitalni projekti u BratuncuFoto: RTRS

Navedenim protokolom i Sporazumom o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine, lokacija Bratunac-Ljubovija, između Vlade Republike Srbije i Savjeta ministara BiH definisano je da izgradnju mosta finansira Republika Srbija, izgradnju zajedničkog graničnog prelaza BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, a izgradnju pristupnih puteva mostu i graničnom prelazu Republika Srpska, odnosno Јavno preduzeće Putevi Republike Srpske.

Vrijednost izgradnje pristupnih puteva iznosi 800.000 KM, graničnog prelaza 12.000.000 KM, dok vrijednost mosta iznosi 3.500.000 evra.

- Vlada Republike Srpske izvršila je eksproprijaciju nepokretnosti u svrhu izgradnje mosta, zajedničkog graničnog prelaza i pristupnih puteva na teritoriji opšine Bratunac. Izgradnja mosta na lokaciji Bratunac-Ljubovija je završena i u toku su radovi na izgradnji pristupnih saobraćajnica na teritoriji opšine Bratunac - rekli su iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Dodaju da je Vlada Republike Srpske na 131. sjednici održanoj 29. juna 2017. godine donijela rješenje kojim se daje saglasnost na zaključivanje ugovora između Vlade Republike Srpske i Uprave za indirektno oporezivanje BiH o osnivanju prava građenja na zemljištu u vlasništvu Republike Srpske u korist Uprave za indirektno oporezivanje BiH u svrhu izgradnje objekta zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu.

- Uzimajući u obzir da se radi o investicionom projektu od posebnog značaja za regionalni ekonomski razvoj, Vlada Republike Srpske ovim rješenjem dala je i saglasnost da se Uprava za indirektno oporezivanje oslobodi plaćanja mjesečne naknade na ime zakupa, a pravo građenja daje se dok postoji potreba za zajedničkim graničnim prelazom. Istim rješenjem, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić ovlašten je da, u ime Vlade Republike Srpske, potpiše predmetni ugovor - kazali su iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Ističu da su Ministarstvo i Uprava za indirektno oporezivanje BiH definisali tekst ugovora. Za potpisivanje ovog ugovora neophodno je pribavljanje mišljenja Pravobranilaštva Republike Srpske i Pravobranilaštva BiH te dobijanje saglasnosti Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara BiH.

Pozitivna mišljenja Pravobranilaštva BiH i Pravobranilaštva Republike Srpske su pribavljena, kao i saglasnost Vlade Republike Srpske.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, Uprava za indirektno oporezivanje više od mjesec dana čeka saglasnost Savjeta ministara BiH, što je i jedini razlog što predmetni ugovor još uvijek nije zaključen. Uzimajući u obzir sve navedeno, vidljivo je da su institucije i organi Republike Srpske izvršili sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti i stvorili sve preduslove za realizaciju ovog projekta. U narednom periodu neophodno je da budu završene aktivnosti iz nadležnosti Savjeta ministara BiH, kako bi se što prije započela izgradnja zajedničkog graničnog prijelaza - rekli su iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Izvor: Kliks